Realitāte, cilvēks un daba Džuandzi filozofijā - Višņakovs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs “Realitāte, cilvēks un daba Džuandzi filosofijā” ir veltīts Ķīnas Karojošo valstu perioda (475-221 p.m.ē.) domātāja, Džuandzi, uzskatu un nostājas noskaidrošanai attiecībā pret realitāti, sakatītajām problēmām sabiedrībā un cilvēku dzīvesveidā, kā arī veidiem, kā šīs problēmas iespējams risināt. Darbā analizētas „Džuandzi” darba 7 „iekšējās nodaļas”, kas atzītas par autentiskām un piedēvētas Džuandzi kā autoram, un apskatīti mūsdienu pētnieku viedokļi. Darba pirmā daļa piedāvā arī ievadu Džuandzi pētniecībā un tās problēmās, kā arī sniedz ieskatu vēsturiskajā fonā. Rietumu valstis ar Džuandzi tika iepazīstinātas tikai 19. gs. un kopš tā laika tiek piedāvāti dažādi tulkojumi ar atsevišķām īpatnībām, kuras par svarīgām uzskatījis tulkotājs. „Džuandzi” sastāv no dažādiem stāstiem un dialogiem, kurus caurvij plašs māksliniecisko izteiksmes līdzekļu un daudznozīmīgu vārdu lietojums, tādēļ pastāv arī plašs iespējamo interpretāciju diapazons, kā arī dažādi veidi, kā iespējams lasīt un uztvert pašu tekstu. Lai arī interpretētāju domas atšķiras skaidrojot noteiktus Džuandzi domas aspektus, tomēr pastāv arī vispārpieņemtas interpretācijas. Saskaņā ar vienu no pieņemtākajām interpretācijām, Džuandzi uzskatījis cilvēku sabiedrisko kārtību un dzīvesveidus par mākslīgi veidotiem un balstītiem uz virspusējām, aplamām vērtībām, kā arī apsēstību ar konkrētām parādībām. Tāpat arī ierobežoti un relatīvi uzskati cilvēku vidū tiek padarīti par absolūtiem, kā rezultātā veidojas debates. Kā risinājumu Džuandzi, izmantojot dažādus piemērus, piedāvā transcendēt izpratni, kas dominē cilvēku vidū, kā arī atgriezties pie dabīgās kārtības.

Bachelor paper „Reality, Human and Nature in the Philosophy of Zhuangzi” is dedicated to finding out the position and views on reality of the Warring states period (475-221 BC) Chinese thinker Zhuangzi, and the problems seen by him in the society and human lifestyle, as well as the possible ways on how to deal with these problems. The 7 „Inner Chapters” of „Zhuangzi”, which are found authentic and attributed to Zhuangzi as author, are analised in this work and the opinions of nowadays scholars are investigated. The first part of the work also offers an introduction to the research of Zhuangzi and it’s problems, as well as it gives an insight to the historical background. Western countries were introduced to Zhuangzi only in 19th century and since then numerous translations have been offered, each containing special features, that particular translator deemed valuable. „Zhuangzi” consists of different stories and dialogues, which are filled with numerous artistic expressions and words with different meanings, that is why there is a wide range of ways how to interpret Zhuangzi, as well as different ways how to view the text itself. Although the thoughts of interpreters differ, when explaining certain aspects of Zhuangzi’s thought, there are also generally accepted interpretations. According to one of most accepted interpretations, Zhuangzi believed the man made social order and lifestyles were artificial and based on superficial, false values, as well as obsession with certain things. Also the limited and relative views among people are made absolute, as a result leading to emergence in debates. As a solution Zhuangzi, by using different examples, offers to transcend the understanding that dominates among people, as well as to return to the natural order.
Reality, Humanity and Nature in the Philosophy of Zhuangzi
Keywords: Āzijas studijas