Koncentrēšanās vingrinājumu ietekme uz spēles efektivitāti, emocionālo intelektu un sirds ritma variabilitātes rādītājiem U14-U15 grupas basketbolistiem - Žagare, Rūta (Latvijas Universitāte, 2023)
Koncentrēšanās spēja sporta psiholoģijā ir saistīta ar uzmanības koncentrēšanu uz informāciju, no tās ir atkarīgs sportiskais sniegums. Līdzšinējos pētījumos ir pētīta uzmanības koncentrēšanas ietekme gan uz sportisko sniegumu, gan EI, gan HRV mērījumiem, bet vienkopus pusaudžu vecumposmā šīs sakarības nav analizētas. Tādējādi dotā pētījuma mērķis bija novērtēt uzmanības koncentrēšanas vingrinājumu ietekmi uz spēles efektivitāti, reakcijas laiku, soda metienu precizitāti, emocionālo intelektu, sirds ritma variabilitātes un elpošanas frekvences izmaiņām un sakarības starp mainīgajiem faktoriem. Pētījumā tika analizēti uzmanības koncentrēšanas spēju ietekmējošie faktori, kā arī uzmanības koncentrēšanas, pielietojot elpošanas vingrinājumus, ietekme uz basketbola spēles sniegumu, emociju pašregulāciju, kas nosaka emocionālā intelekta līmeni ar pusaudžu vecumposmu saistītā kontekstā. Lai veiktu intervences ietekmes izpēti, tika īstenots kvazi- eksperimentālais pētījums vienas grupas ietvaros, veicot četrus secīgus mērījumus un īstenojot intervenci starp otro un trešo mērījumu. Pētījuma rezultāti tika analizēti ar ANOVA atkārtotu mērījumu analīzi un uzrādīja statistiski nozīmīgus uzlabojumus (p<0,01) spēles efektivitātes parametros intervences laikā. Dotajā pētījumā tika arī atrasts statistiski nozīmīgs (p<0,05) pozitīvs intervences efekts uz dalībnieku emocionālā intelekta līmeni. Netika atrasts nozīmīgs intervences efekts uz pētījuma dalībnieku HRV rādītājiem. Pielietojot Spīrmana korelācijas analīzi, tika atrastas ļoti ciešas negatīvas korelācijas (p<0,001) starp HRV RMSDD indeksu un sirdsdarbības frekvenci visos pētījuma parametros, kas apliecina miera mediēta vagālā tonusa aktivitāti mērījuma laikā. Tika atrastas ciešas negatīvas korelācijas (p<0,01) HRV SDNN indeksu un sirdsdarbības frekvenci, ticamas pozitīvas korelācijas (p<0,05) starp spēles efektivitāti un emocionālā intelekta līmeni, starp spēles efektivitāti un soda metienu precizitāti, kā arī starp reakcijas laiku un elpošanas frekvenci. Tas apstiprina uzmanības koncentrēšanas uz elpošanu vingrinājumu nozīmīgumu pusaudžu basketbola snieguma uzlabošanā. Pētījumā izvirzītās hipotēzes daļēji apstiprinājās, tomēr turpmāk būtu nepieciešami padziļināti kontolēti pētījumi par uzmanības koncentrēšanas ietekmi uz minētajiem mainīgajiem parametriem tieši pusaudžu vecumposmā.

The ability to concentrate in sports psychology is related to focusing attention on information, sports performance depends on it. Previous studies have investigated the effect of concentration on both sports performance and EI and HRV measurements, but these relationships have not been analyzed together in the adolescent age group. Thus, the aim of the given study was to evaluate the effect of attention concentration exercises on game efficiency, reaction time, penalty throw accuracy, emotional intelligence, changes in heart rate variability and breathing frequency and relationships between variable factors. The study analyzed the factors affecting the ability to concentrate, as well as the effect of concentration using breathing exercises on the performance of a basketball game, self-regulation of emotions, which determines the level of emotional intelligence in the context of adolescent age. In order to investigate the impact of the intervention, a quasi-experimental study was implemented within one group, performing four consecutive measurements and implementing the intervention between the second and third measurements. The results of the study were analyzed by repeated measures ANOVA and showed statistically significant improvements (p<0.01) in game performance parameters during the intervention. The given study also found a statistically significant (p<0.05) positive effect of the intervention on the level of emotional intelligence of the participants. No significant effect of the intervention on the HRV scores of the study participants was found. Applying Spearman's correlation analysis, very close negative correlations (p<0.001) were found between HRV RMSDD index and heart rate in all parameters of the study, which confirms the activity of rest-mediated vagal tone during the measurement. Strong negative correlations (p<0.01) were found between HRV SDNN index and heart rate, reliable positive correlations (p<0.05) between game efficiency and level of emotional intelligence, between game efficiency and penalty kick accuracy, and between reaction time and respiratory rate. This confirms the importance of breathing-focused exercises in improving adolescent basketball performance. The hypotheses put forward in the study were partially confirmed, however, further in-depth controlled studies on the effect of focusing attention on the mentioned variable parameters would be necessary in the adolescent age.
The impact of concentration exercises on game efficiency, emotional intelligence and heart rate variability measures for U14-U15 basketball players
Keywords: Sporta zinātne; uzmanības koncentrēšana; lēnas elpošanas tehnikas; sportiskais sniegums basketbolā; emocionālais intelekts; reakcijas laiks