Nestandartu interneta vārdnīcu struktūra - Aleksejenoka, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2015)
Spēja noteikt strukturālos elementus, kuri ir nepieciešami vārdnīca ssastādīšanai, ir būtiska leksikogrāfa prasme. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt nestandarta vārdnīcas autoru un atbalstītāju strukturālās izvēles, kuras ir izmantotas individuālo projektu vārdnīcu saradīšanai. Mērķa sasniegšanai izmantotās metodes ir literatūras apraksts, lai formulētu teorētisko bāzi, un manuāla datu vākšana un aprakstoša analīze. Analīzes rezultāti atļāva identificēt defektus izvēlētajos struktūras elementos un apsvērt defektu ietekmi uz vispārējo vārdnīcas kvalitāti. Tomēr rezultāti arī liecināja, ka, neskatoties uz kļūdām, vārdnīcu autoriem ir dažas atkārtojošās izvēles struktūru organizācijā, lai gan tie nav pilnīgi atbilstoši vārdnīcu sastādīšanas standartiem. Secinājumā, strukturāla vienveidība ir diezgan sekundārs elements izklaides vārdnīcās; tomēr, to var panākt, un tā klātbūtne uzlabo vārdnīcas lietotāju pozitīvo pieredzi.

Determining the structural elements necessary for dictionary compilation is an essential ability for a lexicographer. The purpose of the thesis is to analyse the structural choices of the authors and contributors of entertaining online individual project dictionaries. The methods used for achieving the goal are literature review for establishing the theoretical framework and manual data collection and descriptive analysis. The results of the analysis allowed to identify the faults in the chosen structural elements and to consider the faults’ influence on the overall dictionary quality. However, the results showed that despite the faults, dictionary authors also share certain consistent preferences for structural organisation, even though they do not completely correspond to compilation standards. All in all, structural uniformity is rather secondary for entertaining dictionaries; nonetheless, it can be achieved and its presence improves the positive experience of the users.
Structure of Online Non – Standard Dictionaries
Keywords: Valodniecība; microstructure; megastructure; dictionary compilation; online dictionaries; crowd-sourced submissions