Naktī strādājošo māsu miega kvalitāte - Pudāne, Anita (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Naktī strādājošo māsu miega kvalitāte”. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir miega kvalitāte medicīnas māsām, kas strādā nakts darbu, salīdzinot ar māsām, kas strādā tikai dienas maiņās. Tēmas aktualitāte nosaka slimnīcu nepārtrauktā diennakts darbība, kas nav iedomājama bez medicīnas personāla iesaistes. Pētniecības uzdevumi ir: 1.Apkopot pieejamo zinātnisko literatūru par dienas un nakts darbu atšķirību un ietekmi uz miega kvalitāti. 2.Izpētīt LR normatīvo aktu prasības par nakts darbu; 3.Izvēlēties pētījuma instrumentu un adaptēt to pētījuma vajadzībām; 4.Veikt pētījumu un analizēt iegūtos datus; 5.Izstrādāt secinājumus un ieteikumus; Svarīgākie iegūtie rezultāti: 1.Dienas laikā strādājošajām māsām ir labāka miega kvalitāte nekā naktī strādājošajām māsām. 2.84% dienas laikā strādājošo māsu savu miega kvalitāti novērtē labi vai ļoti labi, turpretī, 56% no nakts laikā strādājošajām māsām savu miega kvalitāti vērtē labi vai ļoti labi. Izvirzītā hipotēze - nakts vai diennakts maiņās strādājošām māsām ir sliktāka miega kvalitāte nekā dienas maiņā strādājošām māsām - ir apstiprinājusies. Darbā tika izmantota kvantitatīvā pētniecības metode un instruments – anketa. Atslēgas vārdi: miegs, māsa, dienas un nakts darbs, miega kvalitāte, miega higiēna.

The subject of the Bachelor's paper is "Night Shift Working Nurse Sleep Quality ". The purpose of the work is to find out what is the quality of sleep for nurses working in the night work compared to nurses working only on day shifts. The topicality of the topic is determined by the continuous 24-hour working of hospitals, which is unthinkable without the involvement of medical personnel. The research tasks are: 1. To summarize the available scientific literature on the difference between day and night work and the effect on sleep quality. 2. To study the requirements of the laws and regulations of the Republic of Latvia on night work; 3. Select the research instrument and adapt it to the research needs; 4. To conduct research and analyze the obtained data; 5. To draw conclusions and recommendations; The most important results: 1. Nurses that work on day shifts have better sleep quality than night nurses. 2. 84% of the nurses working in the day value their sleep quality well or very well, while 56% of nurses working in the night valuate their sleep quality well or very well. The hypothesis approve - night shift nurses have poorer sleep quality than nurses working in the day-shift - is confirmed. The work used a quantitative research method and tool - a questionnaire. Keywords: sleep, nurse, day and night work, sleep quality, sleep hygiene.
Night Shift Working Nurse Sleep Quality
Keywords: Medicīna; miegs; māsa; dienas un nakts darbs; miega kvalitāte; miega higiēna