Baltijas akciju tirgus investoru reakcija uz globālajiem notikumiem - Svēte, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā pētījumā tiek analizētas Baltijas akciju tirgus izmaiņas, apskatot Baltijas akciju tirgus indeksu OMX Baltic Benchmark GI, kurā ir apokopotas akcijas, kas iekļautas Nasdaq Riga, Nasdaq Vilnius un Nasdaq Tallinn biržās. Pētījumā tiek izmantots GI jeb bruto indekss, kas atspoguļo akciju patieso vērtību. Tas ir nozīmīgs rādītājs reģiona ekonomiskajai veselībai, tāpēc tā izpēte var sniegt vērtīgu informāciju par pandēmijas ietekmi uz Baltijas valstīm. Šī pētījuma mērķis ir empīriski izpētīt Baltijas akciju tirgus indeksa OMX Baltic Benchmark GI reakciju uz globālajiem un ar tiem saistītiem notikumiem, attiecīgi Covid – 19 pandēmiju un Krievijas iebrukumu Ukrainā. Pētījumā tika izmantota literatūras analīze, ekonometriskās un statistiskās analīzes metodes. Pētījumā tiek izmantota notikumu izpētes metodoloģija un regresijas analīze, izmantojot OMX Baltic Benchmark GI indeksa, Euro STOXX 600 indeksa, dabasgāzes un naftas cenu, kā arī Covid-19 saslimušo skaitu ikdienas datu sērijas. Rezultāti liecina, ka pirmais apstiprinātais paziņojums par Covid-19 gadījumu Baltijā ir būtiski negatīvi ietekmējis indeksa vērtību, kā arī šīs sekas bija ievērojamākas pēc Pasaules Veselības Organizācijas paziņojuma par COVID-19 kā globālu pandēmiju 2020. gada 11. martā. Ukrainas – Krievijas kara sākuma datums neradīja tik strauju šoku kā pandēmija, taču ilgtermiņā tas arī būtiski ietekmēja Baltijas akciju tirgu. Regresijas analīžu rezultāti liecina, ka Baltijas OMX BBI indeksam ir pozitīva saistītība ar Euro STOXX 600 indeksu. Darbs sastāv no 80 lapaspusēm.

This study analyzes changes in the Baltic stock market by looking at the Baltic stock market index OMX Baltic Benchmark GI, which includes apocopated stocks listed on the Nasdaq Riga, Nasdaq Vilnius, and Nasdaq Tallinn exchanges. The study uses the GI, or gross index, which reflects the intrinsic value of stocks. It is an important indicator for the economic health of the region, so its research can provide valuable information about the impact of the pandemic on the Baltic States. The aim of this study is to empirically discuss the reaction of the Baltic stock market index OMX Baltic Benchmark GI to global and related events, namely the Covid-19 pandemic and the Russian invasion of Ukraine. The research used literature analysis, econometric and statistical analysis methods. The research uses event research methodology and regression analysis using OMX Baltic Benchmark GI index, Euro STOXX 600 index, natural gas, and oil price, as well as daily data series of the number of Covid-19 patients. The results show that the confirmed announcement of a case of Covid-19 in the Baltics is the first to have a negative impact on the index value, and these effects were also significant after the World Health Organization's announcement of COVID-19 as a global pandemic on March 11, 2020. The start date of the Ukraine-Russia war did not cause as rapid a shock as the pandemic, but it also affected the Baltic stock market in the long run. The results of the regression analysis show that the Baltic OMX BBI index has a positive relationship with the Euro STOXX600 index. The research consists of 80 pages.
Baltic stock market investors reaction to global events
Keywords: Ekonomika; Baltijas akciju tirgus; Covid-19; Investoru reakcija; Notikumu pētījums; OMX Baltic Benchmark GI