Piesaistes attiecību kvalitātes un internalizētas uzvedības atšķirības ar bronhiālo astmu slimojošiem un neslimojošiem bērniem. - Dziļuma, Daina (Latvijas Universitāte, 2009)
Līdz šim veiktie pētījumi liecina, ka zemi piesaistes kvalitātes rādītāji un augsti internalizētas uzvedības rādītāji ir saistīti ar tādu psihosomatisku saslimšanu kā bronhiālā astma. Šī pētījuma mērķis bija izvērtēt piesaistes drošības pakāpes un internalizētas uzvedības rādītāju atšķirības ar bronhiālo astmu slimojošiem un neslimojošiem bērniem. Pētījumā piedalījās 16 bērnu mātes, kuru bērni slimo ar bronhiālo astmu un 16 bērnu mātes, kuru bērni neslimo ar bronhiālo astmu. Bērnu vecums – 2 līdz 4 gadi. Izmantotais instrumentārijs: Attachment Q-Sort metodes 3.0 versija, T.Ahenbaha Pirmsskolas bērnu uzvedības novērtējuma aptauja, Astmas simptomu aptauja. Pētījumā netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp internalizētas uzvedības rādītājiem un piesaistes drošības pakāpes rādītājiem abās grupās. Tomēr, tendenču līmenī augstāka piesaistes kvalitāte biežāk tika novērota ar bronhiālo astmu neslimojošu bērnu grupā, savukārt ar bronhiālo astmu slimojošu bērnu grupā biežāk tika novērota zemāka piesaistes kvalitāte. Atslēgas vārdi: bronhiālā astma, piesaistes kvalitāte, internalizēta uzvedība, Attachment Q-sort.

The researches made up to date reports that low attachment quality indicators and high internalizing behavior indicators are related to such psychosomatic illness as bronchial asthma. The goal of the present investigation was to evaluate attachment security degrees and distinctions of internalizing behavior indicators to those children who suffered from bronchial asthma and to those who did not. The investigation involved 16 mothers of children who were suffering from bronchial asthma and 16 mothers whose children did not suffer from bronchial asthma. Age of children – 2 to 4 years. Research tools: Attachment Q-Sort version 3.0, Achenbach System of Empirically Based Assessment, Questionnaire on asthma symptoms. The investigation did not reveal any statistically significant distinctions between internalizing behavior indicators and the indicators of attachment security degree in both groups. Nevertheless, the results pointed to tendency that more often a higher attachment quality was observed in the group of children who did not suffer from bronchial asthma, whereas the group of children who suffered from bronchial asthma more often showed low attachment quality. Key words: bronchial asthma, attachment quality, internalizing behavior, Attachment Q-sort.
Differences in attachment relationship quality and internalizing behaviour in children with and without bronchial asthma
Keywords: Psiholoģija