Apvienotās Karalistes tiesu spriedumu atzīšana un izpilde Latvijā pēc tās izstāšanās no ES - Kudrjavceva, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
AK, pēc izstāšanās no ES pārejas perioda beigām, kas noslēdzās 2020. gada 31. decembrī, zaudēja ES dalībvalsts statusu un kopš 2021. gada 1. janvāra tai vairs nav saistošas ES tiesības un normatīvie akti kā ES dalībvalstij. Ar mērķi panākt skaidrību par savstarpējo attiecību tiesisko ietvaru pēc pārejas perioda beigām, AK un ES noslēdza Tirdzniecības un sadarbības nolīgumu, kas nosaka preferenču režīmu tai skaitā, bet ne tikai tādās jomās kā preču un pakalpojumu tirdzniecība, digitālā tirdzniecība, intelektuālais īpašums, enerģētika, tiesībaizsardzības iestāžu un tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās, taču šis līgums neparedz noteikumus savstarpējai tiesu spriedumu atzīšanai un izpildei. Pētījuma mērķis ir izpētīt, kādi tiesību instrumenti ir piemērojami AK tiesu spriedumu atzīšanai un izpildei LR pārejas perioda laikā un pēc pārejas perioda beigām, apskatīt esošo un potenciālo spriedumu atzīšanas un izpildes problemātiku, kļūstot par noderīgu informācijas avotu šajā jautājumā.

Following the UK's departure from the EU at the conclusion of the transition period on December 31, 2020, it forfeited its status as an EU member state, thereby no longer being subject to EU laws and regulations as of January 1, 2021. To establish clarity regarding their post-transition relationship, the UK and the EU finalized a Trade and Cooperation Agreement. This agreement outlines various preferential arrangements spanning trade in goods and services, digital trade, intellectual property, energy, and law enforcement cooperation. Notably, it lacks provisions for the mutual recognition and enforcement of court judgments in civil and commercial matters. This study aims to explore the legal mechanisms governing the recognition and enforcement of UK court judgments both during and after the transition period. By scrutinizing existing and potential challenges in this realm, it endeavours to serve as a valuable resource for understanding these matters.
Recognition and enforcement of United Kingdom court judgments in Latvia after it’s exit from EU
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesu spriedumu atzīšana un izpilde; Eiropas Savienība; Apvienotā Karaliste; Hāgas konvencija