Gruzijas ekonomiskā emigrācija uz ES pēc 1990. gada - Kikvidze, Levan (Latvijas Universitāte, 2010)
Pēc 1990.gada Gruzijas sarežģītā politika , sociālā un ekonomiskā vēsture kļuva par aktuālu tēmu daudzos pētījumos un analīzēs. Diploma darbā tiek pētīts galvenokārt politiskā un ekonomiskā situācijā Gruzijā, kā galveno faktoru, kas ietekmē migrācijas procesu no visas valsts uz Eiropas Savienības dalībvalstīm. Diploma darbs attiecas uz pētniecību un politiskās krīzes situāciju Gruzijā un analīzē krīzi pēc kara laika posmā no 1992. -1993. gadam, sociālo situāciju Gruzijā un imigrāciju no Gruzijas pēc Rozes revolūcijas, un situāciju Gruzijā pēc Krievijas - Gruzijas kara 2008. Pēc 1990.gada valsti pameta 2,2 miljoni cilvēku. Pēc 2003.gada Rozes revolūcijas migranti lielākoties bija sievietes un bērni. Vairāk kā 150 tūkstoši cilvēku emigrēja no Gruzijas. Veiktā darba pētījums liecina, ka imigrācijai ir būtiska ietekme uz sociāli ekonomisko un demogrāfisko attīstību Gruzijā - galvenās sekas - privātās uzņēmējdarbības skaita samazināšanās, cilvēkresursu un darba samazināšanās, intelektuālā darbaspēka emigrācija no valsts un iedzīvotāju novecošanās. Diploma pētījums sastāv no 90 lappusēm, 91 ieraksta no bibliogrāfijas, 23 tabulām un 5 attēliem.

Complicated politic, social and economic history and situations in Georgia after 1990 became a theme for many researches and analyses. The diploma paper research the main politic and economic situations in Georgia as the main factor that influence on the immigration process from the whole country to the European Union member states. The master thesis based on research of political crisis situation in Georgia and analyse crisis after War in 1992-1993, the social situation in Georgia and immigration from Georgia after Rose Revolutions, and situation in Georgia after Russia – Georgia war in 2008. After 1990s the country left 2,2 million people. After 2003 Rose Revolution the tendency increased and migrants are mostly women and youths. More than 150 thousand people are emigrated from Georgia. Conducted in the thesis research suggests that immigration has a significant impact on the social-economic and demographic development of Georgia - the main consequence - reducing the number of private business sector, the reduction of human resources and labour, the brain drain from the country and population aging. The master thesis research is on 90 pages, 91 items in the bibliography, 23 tables, 5 figures.
Economic migration from Georgia to EU after 1990
Keywords: Ekonomika