Civilās aviācijas attīstības tendences un prognozes Eiropā un Latvijā - Ratķeviča, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā maģistra darbā tiek pētīta civilās aviācijas attīstības tendences un prognozes Latvijā un Eiropā ar īpašu uzmanību ilgtspējīgas attīstības stratēģijām. Pētījuma mērķis ir analizēt nozares attīstības galvenos virzienus, identificēt izaicinājumus un iespējas, kā arī izstrādāt ieteikumus, kas veicinātu nozares ilgtspēju un konkurētspēju. Darbs balstās uz statistikas datiem, tiesisko regulējumu analīzi un empīriskiem pētījumiem. Tiek izskatīti faktori, kas ietekmē nozares attīstību, tostarp infrastruktūras attīstība, valsts politikas loma un inovāciju ieviešana. Secinājumos tiek piedāvāti priekšlikumi ilgtspējīgu risinājumu integrēšanai civilajā aviācijā Latvijā, lai nodrošinātu nozares ilgtspēju un tās stratēģisko izaugsmi.

This master's thesis explores the development trends and forecasts of civil aviation in Latvia and Europe, with a particular focus on sustainable development strategies. The aim of the study is to analyze the main directions of industry development, identify challenges and opportunities, and develop recommendations that promote the sector’s sustainability and competitiveness. The research is based on statistical data, analysis of legal regulations, and empirical studies. It examines factors influencing the development of the sector, including infrastructure development, the role of government policy, and the introduction of innovations. The conclusions provide proposals for integrating sustainable solutions into civil aviation in Latvia to ensure the industry's long-term sustainability and strategic growth.
Development Trends and Forecasts of Civil Aviation in Europe and Latvia
Keywords: Ekonomika; civilā aviācija; ilgtspējīga attīstība; konkurētspēja; infrastruktūra; stratēģiskā izaugsme