Vardarbības izplatība un ierobežošanas iespējas Latvijas sportā - Poldsepa, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Visiem sportistiem ir tiesības nodarboties ar sportu, kas ir cieņpilns, vienlīdzīgs un brīvs no jebkāda veida vardarbības pret sportistiem. Lai arī Latvijā nav veikti atsevišķi pētījumi par vardarbības izplatību sportā, tomēr ir vairāki pierādījumi, ka vardarbība Latvijas sportā pastāv. Tādejādi šī pētījuma mērķis ir sniegt visaptverošu ieskatu par šo problēmu Latvijas kontekstā, izmantojot kvalitatīvos analīzes instrumentus. Pētījums apkopo esošo informāciju par vardarbības izpausmēm, kā arī piedāvā priekšlikumus vardarbības mazināšanai un novēršanai Latvijā. Analizējot sporta vardarbības veidus, to ietekmi uz sabiedrību un sporta nozares attīstību, šis pētījums sniedz svarīgu ieguldījumu diskusijā par veselīgu un drošu sporta vidi Latvijā. Pētījums piedāvā dažādus risinājumus vardarbības mazināšanai un novēršanai, ieskaitot izglītības kampaņas, sporta organizāciju vadlīnijas un saskaņotu sadarbību starp sporta federācijām, treneriem un valsts iestādēm, kā arī vienota sporta integrācijas centra izveidi.

All athletes have the right to engage in sports that are respectful, equitable, and free from any form of violence against athletes. Although separate studies on the prevalence of violence in sports have not been conducted in Latvia, there is ample evidence that violence exists in Latvian sports. Therefore, the aim of this study is to provide a comprehensive overview of this issue in the Latvian context, using qualitative analysis tools. The study compiles existing information on manifestations of violence and offers proposals for reducing and preventing violence. By analyzing the types of sports violence, its impact on society, and the development of the sports industry, this study makes a significant contribution to the discussion on a healthy and safe sports environment in Latvia. The study offers various solutions for reducing and preventing violence, including educational campaigns, guidelines for sports organizations, and coordinated cooperation between sports federations, coaches, and government agencies, as well as the establishment of a unified sports integrity center.
The prevalence of violence and the possibilities for its mitigation in Latvian sports
Keywords: Sporta zinātne; vardarbība sportā; sports; sporta integritātes centrs; regulējumi