Šķiedru ģipsis un celestīns devona Salaspils svītā Salaspils ģipša atradnē - Libauers, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir “Šķiedru ģipsis un celestīns devona Salaspils svītā Salaspils ģipša atradnē”. Maģistra darbā veikti augšējā devona Salaspils svītas šķiedru ģipša un celestīna pētījumi, pārsvarā izmantojot plānslīpējumu analīzi. Maģistra darba mērķis ir raksturot Latvijas ģipša paveida - šķiedru ģipša, kā arī celestīna izplatības likumsakarības, uzbūvi, kā arī interpretēt to veidošanās apstākļus. Aprakstīti 15 plānslīpējumi, kā arī diviem paraugiem veikta rentgendifraktometriskā analīze, kur identificēts ģipsis, celestīns un dolomīts. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem un novērojumiem, ir izdarīti secinājumi par šķiedru ģipša paveidiem un to veidošanās secību. Noskaidrots, ka celestīna kristālu forma ir atkarīga no apkārtējo ģipša kristālu formas un izmēriem. Mālaini dolomītiski ieslēgumi ir sekmējuši celestīna konusu augšanu. Atslēgvārdi: plānslīpējumi, rentgendifraktometriskā analīze, Franas stāvs, evaporīti, sulfātu minerāli.

The title of this Master thesis is “Fibrous gypsum and celestite in the Devonian Salaspils Formation, Salaspils gypsum deposit”. This Master thesis is focused on research about fibrous gypsum and celestite in the Upper Devonian Salaspils Formation by using mostly thin-section analysis. The target of Master thesis is to characterize gypsum and celestite: their distribution in evaporite beds, structure, and to interpret environment of formation of these minerals. There were studied 15 thin–sections and two samples were analysed by XRD method, which proved existence of gypsum, celestite and dolomite in the deposits studied. Conclusions are made about varieties of fibrous gypsum and their formation sequence. It is found that shape of celestite depends of surrounding gypsum crystal shapes and sizes. Clayey dolomitic inclusions have triggered the growth of celestite. Keywords: thin-sections, XRD analysis, Frasnian Stage, evaporites, sulfate minerals.
Fibrous gypsum and celestite in the Devonian Salaspils Formation, Salaspils gypsum quarry
Keywords: Ģeoloģija