Fotometrijas izmantošana satelītu rotācijas perioda noteikšanai vienlaikus ar satelītu lāzerlokācijas mērījumiem - Strazdiņš, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2025)
Šobrīd Latvijas Universitātes EZTF Astronomijas institūta (LU AI) Fundamentālā ģeodinamiskā observatorija regulāri veic kosmisko objektu novērošanu izmantojot satelītu lāzerlokāciju (satellite laser ranging – SLR). Observatorijā arī ir iespējams veikt novērojumus izmantojot satelītu fotometriju. Katrai no šīm metodēm ir savi pielietojumi (lāzerlokācijas primārais uzdevums ir precīza attālumu mērīšana, savukārt ar fotometriju var novērot objektus, kuriem nav retroreflektori un var veikt rotācijas parametru noteikšanu). Līdz šim abas metodes institūtā nav izmantotas reizē, vienā mērījumu sesijā. Darba mērķis ir novērot un noteikt rotācijas periodu satelītiem ar zināmu rotācijas periodiem (TOPEX un Ajisai) izmantojot fotometriju, lai pārbaudītu kombinētās lāzerlokācijas un ātrās fotometrijas (10 Hz) sistēmas darbību praksē.

Currently, the Institute of Astronomy of the University of Latvia (LU AI) Fundamental Geodynamic Station regularly conducts observations of space objects using satellite laser ranging (SLR). Photometric observations can also be performed at the observatory. Each of these methods has its uses (SLR is primarily used for precise measurement of altitude, whereas photometry can be used to observe objects that don't have retroreflectors and can be used to determine rotation parameters). However, until now, both methods have not been used simultaneously in a single measurement session at LU AI. The goal of this study is to observe and determine the rotation periods of satellites with known rotation periods (TOPEX and Ajisai) using photometry in order to verify the combined SLR and fast photometry (10 Hz) system.
Using Photometry to Determine Satellite Rotation Periods Simultaneously with Satellite Laser Ranging Measurements
Keywords: Fizika; Fotometrija; Ajisai; TOPEX; rotācijas periods; attēlu apstrāde