Valsts valodas politikas ietekme uz imigrantu integrāciju Latvijā - Šņore, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā tiek pētīta valsts valoda politikas ietekme uz imigrantu integrāciju Latvijā. Darbs ir strukturēts trīs daļās. Darba teorētiskajā daļā aplūkotas valodas un integrācijas teorijas, sniedzot ieskatu par to, kādu lomu valoda spēlē imigrantu integrācijā. Tāpat ir sniegts pārskats par valodas politiku no teorētiskā aspekta, kā arī tiek iepazīstināts ar Eiropas Savienības valodu politiku. Tālāk tiek piedāvāts pārskats par Latvijas valodas politikas vēsturisko attīstību, un analizēta pašreizējā valsts valodas un imigrantu integrācijas politika, kā arī tiek sniegts ieskats tajā, kas imigrantu integrācijas jomā tiek darīts Eiropas Savienībā. Visbeidzot tiek pētīts tas, kā paši imigranti jūtas Latvijas sabiedrībā, aplūkojot tādus tematus kā uzturēšanās atļaujas saņemšana, valodas apguve, iekļaušanās darba tirgū, studiju novērtējums, mājokļa atrašana un publisko pakalpojumu pieejamība, sociālo kontaktu veidošana, interese par kultūru un politiku, un diskriminācija.

The topic of the research is state’s language policy’s impact on immigrant integration in Latvia. Research is structured in three parts. In the theoretical part an overview about language and integration theories is given. An overview about language policy from theoretical side is also provided, as well as overview about language policy of the European Union. In the second part reader is introduces with the historical development of language policy of Latvia, and the current state language and immigrant integration policy is being analyzed. An overview about immigrant integration in the EU is also provided. Finally, the issue, how immigrants themselves feel in the society of Latvia, is examined by exploring such topics as gaining residence permit, language learning, integration in the job market, quality of the studies, housing, availability of the public services, establishing social contacts, interest about the Latvian culture and politics, and discrimination.
State's language policy's impact on immigrant integration in Latvia
Keywords: Ekonomika