"BALTIC MOBILITY OU" vadīšana un tās pilnveidošana Baltijas valstīs - Ivanāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2013)
Jēdziens „franšīze” ikdienā tiek lietots masu saziņas līdzekļos un citur, tomēr šis uzņēmumu vadīšanas organizēšanas veids Baltijas valstīs ir parādījies salīdzinoši nesen – tikai 20.gs. deviņdesmitajos gados. No tā laika līdz mūsdienām Baltijas valstīs franšīzes attīstības tempi ir bijuši diezgan lēni, ko kavēja salīdzinoši nelielais Baltijas valstu tirgus un nesenā pāreja uz tirgus ekonomiku, bet jau šobrīd ir sastopami vairāki veiksmīgi piemēri. Kā vienu no tiem var minēt Europcar franšīzi Baltijas valstīs. Maģistra darbā autors pēta un sniedz priekšlikumus vadīšanas pilnveidošanas iespējām uzņēmumam, kas nodrošina Europcar zīmola attīstību Baltijā, padziļināti ir pētīts meitas uzņēmums Latvijā, kā arī analizētas tā darbības īpatnības, kuras tiek noteiktas saskaņā ar franšīzes līgumu. Darbs sastāv no 93 lapaspusēm, 14 attēliem, 5 tabulām, 4 pielikumiem un 19 literatūras avotiem.

The concept "franchise" is used daily in the media and elsewhere. However, this way of organizing the business has been introduced in the Baltic States only relatively recently - in the 20th century in the nineties. Since then the development for franchises in the Baltic States have been quite slow, hindered by the relatively small market of the Baltic States and the recent transition to a market economy. However currently there are present a number of successful examples. As one of the successful examples can be mentioned Europcar franchise in the Baltic States. In the master theses the author researches and makes proposals for possibilities of management improvement for entities that provide Europcar brand in the Baltic States. Latvian subsidiary has been studied in details, as well as analysed the nature of subsidiary’s activities which are in accordance with the franchise agreement. The Master Thesis consists of 93 pages, 14 pictures, 5 tables, 4 annexes and 19 references.
"BALTIC MOBILITY OU" management and its improvement in the Baltic States
Keywords: Vadībzinātne