Musulmaņu laulību tiesības kontinentālās Eiropas diskursā - Burkeviča, Regīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Musulmaņu laulību tiesības regulē musulmaņu sabiedrībā pastāvošās tradīcijas. Būtiska atšķirība, salīdzinot ar mūsdienu pasauli, ir tāda ka musulmaņu tiesības ir pakļautas reliģijai, taču kā Latvijā tā arī citviet Eiropā laulības institūts ir pakļauts mainīgajai valsts likumdošanai. Musulmaņu laulību noslēgšanas tiesības būtiski atšķiras no mūsdienu pieņemtajām normām, kā rezultātā rada lielu nesapratni starp divām pavisam dažādām cilvēku sabiedrībām. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, salīdzināt un rast atšķirīgās un kopīgās rakstura iezīmes Latvijas un musulmaņu laulību tiesībās. Darba uzdevums izpētīt musulmaņu laulību tiesību rašanās pamatus, to pielietošanu dzīvē un salīdzināt musulmaņu laulību tiesības ar Latvijas tiesībām, tādejādi radot patiesu priekštatu par būtiskāko Latvijas un musulmaņu laulību tiesībās. Darba rezultātā tiek secināts, ka laulības institūts Latvijas un musulmaņu tiesībās ir regulēts ļoti atšķirīgi, t.i., Latvijas Republikas Civillikumā nepastāv piena radniecība un poligāmija. Savukārt, musulmaņu tiesībās nepastāv adopcijas institūts, laulības aizliegumu loks ir plašāks nekā Latvijā. Musulmaņu tiesībās nav dzimumu vienlīdzības, tostarp, laulību tiesībās.

The rights of Muslims marriage are regulated by the traditions existing in the Muslim community. A significant difference in comparison with the modern world is that Muslim rights are subjected to religion, but in Latvia and elsewhere in Europe, the institute of marriage is subjected to changing national legislation. Muslim marriage closure rights are significantly different from present day’s standards, as a results it makes such misunderstanding between two totally different human societies. The purpose of the Bachelor's thesis is to study, compare and find distinctive and common features between Latvian and Muslim marriage rights. The task is to study the foundations of the origins of Muslim marriage rights, their application in life and to compare muslim rights with Latvian rights, thus creating a true view of the most important things. As a result of the work, it is concluded that the institution of marriage is regulated very differently, i.e., in the Civil Law of the Republic of Latvia does not exist milk relationship and polygamy. In its turn, in Muslim rights does not exist institution of adoption, the scope of marriage ban is wider than in Latvia. In Muslim rights does not exist gender equality, including marriage rights. Keywords: marriage rights, marriage, Muslims, Civil Law of the Republic of Latvia.
Rights of Muslim marriages in the continental European discourse
Keywords: Juridiskā zinātne; laulību tiesības; laulība; musulmaņi; Latvijas Republikas Civillikums