Uzvedības problēmu saistība ar mātes emocionālo siltumu un kontroli pusaudžiem no viena un divu vecāku ģimenēm - Ščeglova, Santa (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv atšķirības uzvedības problēmās un priekšstatā par mātes emocionālo siltumu un kontroli pusaudžiem no viena un divu vecāku ģimenēm, kā arī vai pastāv saistība starp uzvedības problēmām un priekšstatu par mātes emocionālo siltumu un kontroli pusaudžiem no viena un divu vecāku ģimenēm? Pētījumā piedalījās 99 pusaudži, vecumā no 13-16 gadiem. Pētījumā tika izveidotas divas grupas, pirmo grupu veidoja 50 pusaudži no divu vecāku ģimenēm, tika atlasīti respondenti, kuri ikdienā dzīvo kopā ar abiem bioloģiskajiem vecākiem (meitenes – 31, zēni – 19). Otru grupu veidoja 49 pusaudži no viena vecāka ģimenēm, tika atlasīti respondenti, kuri dzīvo kopā tikai ar māti, bez audžu vecākiem (meitenes - 25, zēni – 24). Pētījumā izmantotās metodes bija demogrāfisko datu aptauja, Jaunieša uzvedības pašnovērtējuma anketa, (Youth Self Report; YSR; Achenbach, 1991), Vecāku attieksmes aptauja, (Parental Bonding Instrument, /PBI/, 1979). Rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības priekšstatā par mātes emocionālo siltumu starp pusaudžiem no viena un divu vecāku ģimenēm, bet nepastāv statistikski nozīmīgas atšķirības priekšstatā par mātes kontroli un uzvedības problēmu pašnovērtējumā starp pusaudžiem no viena un divu vecāku ģimenēm. Kā arī rezultāti norāda, ka pastāv saistības starp pusaudžu uzvedības problēmām un priekšstatu par mātes emocionālo siltumu viena un divu vecāku ģimenēs. Taču priekštats par mātes pārmērīgu kontroli nav saistīts ar uzvedības problēmām viena un divu vecāku ģimenes modelī. Atslēgas vārdi: pusaudži, uzvedības problēmas, emocionālais siltums, pārmērīga kontrole, ģimenes modelis.

The goal of the Bachelor Thesis is to find out if there are differences in behavioral problems and the parent emotional warmth and adolescents’ control from one and two-parent families, as well as if there is a relation between behavioral problems and emotional maternal warmth and adolescents’ control from single and two-parent families ? The study included 99 adolescents aged 13-16 years. The study was set up into two groups, the first group consisted of 50 adolescents from two-parent families,and respondents were selected according to those who are living with both biological parents (girls - 31 boys - 19). The second group consisted of 49 adolescents from single-parent families, and respondents were selected according to those who live only with their mother, without foster-parents (girls - 25 boys - 24) The methods applied in the research were the demographic survey, Youth behavioral self- report questionnaire (Youth Self-Report, YSR, Achenbach, 1991), Parental-attitudes survey (Parental Bonding Instrument, / PBI / 1979). The results indicate that there are statistically significant differences in the concept of maternal emotional warmth among adolescents from single and two-parent families; however there are no significant differences in the parent control self-assessment and behavioral problems among adolescents from single and two-parent families. As the results indicate there is a relation between adolescent behavioral problems and the maternal emotional warmth of one-and two-parent families. However, the percept about excessive maternal control is not associated with behavioral problems in one and two-parent family model. Keywords: adolescent, behavioral problems, emotional warmth, excessive control, model of family.
The relationship between mother's emotional warmth and controlling and behaviour difficulties in teens from single-parent and two-parent
Keywords: Psiholoģija