Mākslīgā intelekta koncepcijas. To problemātika valodas kontekstā - Migals, Atis (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs sastāv no 68 lapām. Izmantoti 21 literatūras avoti (21 angļu valodā). Darba mērķis ir izpētīt, kādā veidā mākslīgā intelekta problemātiku var skatīt valodas kontekstā. Mērķa panākšanai tiek izmantoti Alana Tjūringa, Džona Serla un Terija Vinograda, kā arī citu filozofu darbi, šīs jomas ietvaros. Darba gaitā tiek pētītas mākslīgā intelekta programmas, kuras nodarbojas ar valodas apstrādi, kā arī to pārbaudes veidi. Sīkāk ir aprakstītas arī Vinograda domas par šādu programmu darbības veidu.

The paper contains 68 pages. 21 bibliography resources were used ( 21 in the English language). The paper’s goal is to discover possibilites of viewing the problematic of strong artificial intelligence in regards to language. To achieve this goal, paper describes the works of Alan Turing, John Searle and Terry Winograd, as well as the thoughts of other philosophers. The study concentrates on artificial intelligence programms which operate with the terms of natural language, as well as the way they can be tested. It includes a description of Winograd’s thoughts on the way these programs operate.
The concepts of artificial intelligence. Their problematic in regards to language
Keywords: Filozofija; funkcionālisms; stiprais mākslīgais intelekts; dabiskā valoda; Vinograds