Ambulatorās aprūpes māsas darbs lauku reģionu pacientu veselības uzlabošanas procesā - Birkerte, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma: „Ambulatorās aprūpes māsas darbs lauku reģionu pacientu veselības uzlabošanās procesā.” Tēmas aktualitāti pamato/nosaka, ka ārstniecības personu skaits valstī jau gadiem ir nepietiekams, īpaši laukos, un patlaban par efektīvāko šīs problēmas risināšanā tiek atzīts papildu maksājums par darbu laukos. Dažreiz gadās tā, ka ģimenes ārsts pieņem pacientus tikai 2-3 reizes nedēļā vai kādu neilgu laiku ģimenes ārsta vispār nav, un tad viņa funkciju var daļēji pārņemt ambulatorās aprūpes māsa, kura strādā šajā medicīnas iestādē. Laukos ģimenes ārsta māsa var būtiski atslogot ārsta darbu, uzņemoties vairāk pienākumu, piemēram, zīdaiņu svēršanu, mērīšanu, konsultācijas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, kā arī sniegt skaidrojumus pacientiem ar noteiktām diagnozēm Bakalaura darba mērķis: novērtēt ambulatorās aprūpes māsas darbību lauku reģionā pacientu veselības uzlabošanās procesā. Bakalaura darba uzdevumi 1. Zinātniskās literatūras un pētījumu analīze par pētāmo tēmu. 2. Analizēt Miras Levaines „Enerģijas saglabāšanas modeli” saistībā ar ambulatorās aprūpes māsas darbu. 3. Izstrādāt intervijas jautājumus māsām par pacienta veselības uzlabošanu lauku reģionā. 4. Veikt māsu interviju par pacienta veselības uzlabošanu lauku reģionā. 5. Izstrādāt secinājumus. Pētījuma jautājums: Kādas ir ambulatorās aprūpes māsu darba funkcijas pacientu veselības aprūpes uzlabošanas procesā lauku reģionā? Pētniecības metode: kvalitatīva pētījuma metode. Pētniecības instrumenti: daļēji strukturētas intervijas un kontentanalīze jeb satura analīze. Pētījuma rezultāti: Pētījums tika veikts, aptaujājot 7 ambulatoras māsas. Pamatojoties uz dalībnieku sniegtajiem apgalvojumiem, tika secināts, ka ambulatoras māsas darbs lauku reģionos ir daudzpusīgs, kas uzlabo veselības aprūpes procesu, veic pacientu izglītību, veselibas profilaksi. Atslēgvārdi: ambulatoras aprūpes māsas, pacients, komunikācija, izglītojošs darbs, profilaktiski pasākumi, informācija.

The topic of the Bachelor’s Thesis is “Performance of Outpatient Nurse in Patient Health Promotion in Rural Areas”. The relevance of the Thesis lies in the fact that the number of medical staff in the country, especially in rural areas, is insufficient, and a premium for the work in rural areas has been considered the most effective solution for this problem. Frequently general practitioner (GP) admits patients only 2-3 times a week or there is no general practitioner at all for a particular period of time, and the functions of GP can be taken over partially by the outpatient nurse of the particular health facility. In rural areas work of GP can be unburdened by a nurse accepting more responsibilities, like weighing and measuring of infants, consulting on healthy lifestyle and food, as well as explaining certain diagnosis to patients in detail. Object of the Bachelor’s Thesis: evaluate performance of rural outpatient nurses in patient health promotion. Subject of the Bachelor’s Thesis: 1. Review of scientific literature and studies on the subject. 2. Analysis of “Energy Conservation Principle” by Myra Levine in regard to work of outpatient nurse. 3. Develop interview questions to nurses regarding patient health promotion in rural areas. 4. Perform interviews with nurses regarding patient health promotion in rural areas. 5. Draw conclusions. Research task: what are functions of rural outpatient nurse in patient health promotion? Research method: qualitative research method. Research instruments: partially structural interviews and content analysis. Results of research: research was performed by interviewing 7 outpatient nurses. Based on the information given by the interviewees the author of the Bachelor’s Thesis drew conclusions that the work of rural outpatient nurses improving health care, educating patients and performing prevention measures is extensive. Key words: outpatient nurses, patient, communication, patient education, prevention measures, information.
Performance of Outpatient Nurse in Patient Health Promotion in Rural Areas
Keywords: Medicīna; ambulatorā māsa; lauku reģioni; veselības veicināšana; pacientu veselība