Noziedzīga nodarījuma subjektīvās pazīmes - Usačevs, Konstantīns (Latvijas Universitāte, 2016)
Šis darbs ir veltīts noziedzīga nodarījuma subjektīvo pazīmju apzināšanai un pētīšanai. Darba mērķis ir izpētīt noziedzīga nodarījuma subjekta pazīmes (fiziska persona, kas sasniegusi Krilimāllikumā noteikto vecumu, ir pieskaitāma vai ierobežoti pieskaitāma persona), subjektīvās puses pazīmes (vaina, motīvs, mērķis). Darbā skatīti tādi jautājumi kā minimālais kriminālatbildības vecuma regulējums Latvijā, tā pamatojums, nepieciešamība ieviest vienotu kriminālatbildības minimālo vecumu par noziedzīgiem nodarījumiem, kurus starptautiskā sabiedrība ir atzinusi par vissmagākajiem. Pētīta emociju vieta noziedzīga nodarījuma sastāvā, vainas un tās formu krimināltiesiskie aspekti, kā arī kritēriji, pēc kuriem noziedzīga neuzmanība nošķirama no “vienkāršas” neuzmanības. Maģistra darba uzdevumi ir: izpētīt noziedzīga nodarījuma subjekta attīstību vēsturiskā aspektā, veikt tiesu prakses un citu autoru darbu izpēti, dot savu vērtējumu par tiem, analizēt noziedzīga nodarījuma subjekta pazīmes, pētīt prakses materiālus, saskatot interpretācijas iespējas un nepilnīgu normatīvo regulējumu, izpētīt vainu, tās formas un veidus, izpētīt noziedzīga nodarījuma subjektīvās puses papildpazīmes, apkopot noziedzīgā nodarījuma subjekta un subjektīvās puses regulējumu ārvalstīs, sniegt secinājumus un priekšlikumus par darbā iegūto un analizēto informāciju. Darba rezultātā autors, identificējot nepilnības, sniedza savus priekšlikumus par iespējamām izmaiņām terorētiskā un praktiskā aspektā.

The purpose of this research is to anaylze subjective elements of criminal offence. Author’s aim is to do full research of the features, which characterize subject of criminal offence by Latvian Criminal Law. These features are: 1) person (human being), 2) who are at least fourtheen years old and 3) at the moment of crime person was capable to understand and manage her action. Author examines such topics as minimal age of criminal responsibility in Latvia, as well as the reasons to regulate the issue regarding to international crimes, at the international level. Also author examine “subjective side” of crime: emotions, their part in criminal offence, concept of guilt, difference between “simple” carenessless and criminal negligence and other elements of subjective side of crime. Author’s aim is to do the research of subjective elements of crime in historical perspective, examine court practise, other authors topics, dedicated to criminal guilt and its forms, to set out own conception about these important criminal issues. In order to fully examine subject of this thesis, author compares doctrines and regulation in Latvia and foreign countries. In results of this study author propose both practical and theoretical amendments to develop legal basis and doctrinal understanding of subjective elements of crime.
Subjective elements of criminal offence
Keywords: Juridiskā zinātne; nosiedzīga nodarījuma subjektīvās pazīmes; noziedzīga nodarījuma subjekts; noziedzīga nodarījuma subjektīvā puse; subjective elements of criminal offence; subject of criminal offence