Bērnu raidījumu specifika mūsdienu mediju vidē: raidījuma “Tutas lietas” gadījums - Zaķe, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Bērnu raidījumu specifika mūsdienu mediju vidē: raidījuma “Tutas lietas” gadījums” tika izstrādāts ar mērķi uzzināt, kā bērnu raidījums “Tutas lietas” pielāgojas mūsdienu bērnu raidījumu veidošanas tendencēm un savas mērķauditorijas – pirmsskolas vecuma bērnu - vēlmēm un vajadzībām. Mērķa sasniegšanai tika veikti vairāki uzdevumi – izpētītas bērnu raidījumu producēšanas tendences, pirmsskolas vecuma bērnu mediju patēriņš un mediju ietekme, analizēti dati par radījumu “Tutas lietas”, aptaujāta raidījuma auditorija – bērnu vecāki, un intervēta attīstības psiholoģijas speciāliste un raidījuma producente. Tika analizēta iegūtā informācija un veikti secinājumi. Darbā iekļauta teorētiskā, metodoloģiskā un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā aplūkotas pasaules prakses bērnu raidījumu producēšanā, vispārējā audiovizuālu materiālu producēšanā, jauno mediju nozīme raidījumu veidošanā, raksturota mediju ietekme uz pirmsskolas vecuma bērnu auditoriju un šīs auditorijas mediju patēriņš. Darba metodoloģiskajā daļā raksturotas empīriskajā daļā izmantotās metodes – gadījuma analīze, daļēji strukturētā intervija un aptauja. Empīriskajā daļā veikta raidījuma “Tutas lietas” analīze, apkopotas auditorijas – bērnu vecāku - aptaujā iegūtās atbildes un izveidoti kopsavilkumi par intervijām ar attīstības psiholoģijas speciālisti Aniku Miltuzi un raidījuma “Tutas lietas” idejas autori un producenti Martu Selecku. Pētījumā secināts, ka raidījums atbilst kvalitatīvu pirmsskolas bērnu raidījumu producēšanas praksēm. Tāpat secināts, ka raidījums atbilst bērnu vajadzībām šajā vecuma posmā, kā arī raidījums pielāgojas gan bērnu interesēm, gan bērnu vecāku gaidām par raidījumā iekļauto. Atslēgvārdi: “Tutas lietas”, bērnu raidījumi, pirmsskolas vecuma bērni, producēšana, audiovizuāls saturs.

The bachleor’s thesis “The Specifics of Children's Programs in Today's Media Environment: Case Study of the Program “Tutas lietas”” was developed with the aim to find out how the children's program "Tutas lietas" adapts to the trends of children's program production and the requirements of its target audience – preschool children. To achieve the aim, several tasks were executed - research of production trends, media consumption and media impact of preschool children, analysis of various data on the program “Tutas lietas”, a survey with the program audience - parents of preschool children, and interviews with developmental psychology specialist and “Tutas lietas” producer. The obtained information was analyzed and conclusions were made. Thesis consists of theoretical, methodological and empirical parts. The theoretical part describes international practices in the production of children's programs, the production of audiovisual content, the role of new media in the production of programs, the media effects on preschool children and the media consumption of this audience. The methodological part of the work describes methods used in the empirical part - case study, semi-structured interview and survey. The empirical part of thesis analyzes the program “Tutas lietas”, summarizes both survey with program's target audience and the interviews with developmental psychology specialist Anika Miltuze and author and producer of the program “Tutas lietas” Marta Selecka. The study concludes that the program “Tutas lietas” is based on qualitative practices in the production of programs for pre-school children. It is also concluded that the program meets the needs of children at this age, as well as the program adapts to both the interests of children and the children's parents expectations about what is included in the program. Keywords: “Tutas lietas”, children's programs, preschool children, production, audiovisual content.
The Specifics of Children's Programs in Today's Media Environment: Case Study of the Program "Tutas lietas"
Keywords: Komunikācijas zinātne; Tutas lietas; bērnu raidījumi; pirmsskolas vecuma bērni; producēšana; audiovizuāls saturs