Padomju kaujinieki Kurzemē 1944. - 1945. gadā. - Vanaģelis, Aivis (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā „Padomju kaujinieki Kurzemē 1944. – 1945.” aplūkoti vairāki svarīgi šo kaujinieku vienību vēstures un darbības aspekti, kas postpadomju Latvijas historiogrāfijā aplūkoti ļoti nedaudz. Uzmanība pievērsta šādiem ar padomju kaujinieku vienībām un to darbību saistītiem problēmjautājumiem: kustības izveidošanās vēsturei un arī nozīmīgākajām vienībām, vienību personālsastāvam, to apgādei un vietējo iedzīvotāju atbalstam, kā arī vienību kaujas darbībai. Darbā izmantoti dažādu periodu un valstu, galvenokārt, Latvijas un Krievijas, vēsturnieku darbi, kā arī arhīvu dokumenti un tālaika preses materiāli. Tādējādi tajā parādīti padomju historiogrāfijas radītie mīti par šo tēmu, kas tiek konfrontēti ar mūsdienu pētnieku atzinumiem un tālaika dokumentiem.

Paper „Soviet combatants in Kurzeme 1944.- 1945.” deals with several important aspects of history and operations of these units, which are very little explored in post- soviet Latvian historiography. Attention is paid to problems, connected with units and operations of soviet combatants such as: history of this movement and most important units, personal of the units, logistics and support from local people as well as forms of their battle activities. While working out this paper there were used historiography works from different countries and periods, mostly Russia’s and Latvia’s, as well as documents from several archives and authentic press materials. As a result, there are shown several myths made by soviet historiography connected with this theme, which are confronted with opinions of modern researchers and authentic documents.
Soviet Comandos in Kurzeme 1944-1945.
Keywords: Vēsture