Vispārējās aprūpes māsas adaptācija profesionālajā vidē, uzsākot darba gaitas - Alksne, Linda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Vispārējās aprūpes māsas adaptācija profesionālajā vidē, uzsākot darba gaitas”. Tēmas aktualitāti nosaka situācija Latvijas valsts veselības aprūpē, kurā darbu profesijā pēc studijām izvēlās turpināt vien aptuveni 80% māsu no kopējā absolventu skaita ik gadu. Uzsākot darbu ārstniecības iestādēs, jaunās māsas saskaras ar dažādiem pārbaudījumiem, kas ietver darba specifiku, apmācības, iekšējo vidi darba kolektīvā. Neizturot adaptācijas posmu, daļa māsu izvēlās darbu profesijā neturpināt, kā rezultātā katru gadu tiek zaudēti jaunie speciālisti. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot vispārējās aprūpes māsas adaptāciju profesionālajā vidē, uzsākot darba gaitas. Pētījuma hipotēze: Vispārējās aprūpes māsas adaptāciju profesionālajā darba vidē, uzsākot darba gaitas, būtiski ietekmē darba vadītāja nodrošinātā individuālā pieeja. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti šādi uzdevumi: 1. analizēt literatūru, ietverot “adaptācija” jēdziena raksturojumu; 2. analizēt P. Benneres teoriju par māsu kompetenču līmeņiem; 3. izveidot pētījuma instrumentu- anketu; 4. veikt kvantitatīvu pētījumu ārstniecības iestādēs; 5. apkopot un analizēt iegūtos rezultātus; 6. izstrādāt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus. Darba ietvaros izmantota kvantitatīvā pētniecības metode ar pētījuma instrumentu- anketa. Pētījuma respondenti: vispārējās aprūpes māsas ar darba stāžu līdz 1 gadam. Pētījuma bāze: interneta vide. Pētījuma rezultāti atspoguļo 83% jauno māsu vēlmi pēc individuālas pieejas no darba vadītāja puses. Māsas atzīmē mentora atbalsta un sakārtotas darba vietas nozīmīgumu, kas palīdz tikt galā ar adaptācijas procesā radušos stresu un pieredzes trūkuma radītajām neērtībām. Bakalaura darbs sastāv no 35 lappusēm, 6 nodaļām un 2 apakšnodaļām. Darbā ievietoti 12 attēli, izmantoti 33 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: adaptācija profesionālajā vidē, veicinošie faktori, kavējošie faktori, nodarbinātība.

The topic of the bachelor’s thesis ir “Adaptation of the general care nurse in the professional environment, starting the work process”. The topicality of the topic is determined by the situation in Latvian state health care, where approximately 80% of the total number of graduates choose to continue working in the profession after their studies every year. When starting work in a medical institution, young nurses are faced with various tests, which include the specifics of work, training, internal environment in the work team. Not passing the adaptation stage, some nurses choose not to continue working in the profession, as a result of witchnew specialists are lost every year. The aim of the bachelor thesis is to find out the adaption of the general care nurse in the professional environment, starting the work process. Research hypothesis: The adaption of the general care nurse in the professional environment, when starting work, is significantly influenced by the individual approach provided by the supervisor. To achieve the goal, the following tasks were set: 1. to analyze the literature, including the description of he concept of “adaption”; 2. to analyze P. Benner’s theory about nursing competence levels; 3. create a research tool- a questionnaire; 4.to conduct a quantitative study in medical institutions; 5. to collect and analyze the obtained results; 6. develop conclusions and put forward proposals. Within the framework of the work, a quantitative research method was used with a research tool- a questionnaire. Research respondents: general care nurses with up to 1 year of work experience. Research base: Internet environment. The results of the study reflect the desire of 83% of young nurses for an individual approach from the supervisor. The nurses note the importance of a mentor's support and an organized workplace, which helps to cope with the stress of the adaptation process and the discomfort caused by lack of experience. The bachelor thesis consists of 35 pages, 6 chapters and 2 subsections. 13 pictures are placed in the work, 33 literary sources are used. Keywords: adaption in the professional environment, promoting factors, hindering factors, employment.
Adaptation of the general care nurse in the professional environment, starting the work process
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; adaptācija profesionālajā vidē; veicinošie faktori; kavējošie faktori; nodarbinātība