Antropoloģija Marksa agrīnajos tekstos - Laivenieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2018)
Šis bakalaura darbs pievēršas antropoloģijai Marksa agrīnajos tekstos. Tas lielākoties balstās 1844. gadā sarakstītajos “Ekonomiskajos un filosofiskajos manuskriptos”. Pēc īsas Marksa ideju salīdzināšanas ar Hēgeļa un Feierbaha idejām tiek izvērsts dzimtas būtnes jēdziens. Vēlāk tiek skaidrots, kā kapitālisma ekonomika ir kaitīga cilvēka spējām un interesēm. Visbeidzot šis darbs īsi apraksta to, kādi ir Marksa priekšstati par zinātni utopiskajā nākotnes sabiedrībā, kas nomainīs esošo.

This Bachelor thesis deals with anthropological thought in Marx’s early writings. It is generally based on Marx’s “Economical and Philosophical Manuscripts” of 1844. After short comparison of Marx’s philosophy with Hegel and Feuerbach, notion of species-being is put into the focus of this research. It is then clarified how contemporary capitalist economics is hostile against men’s capabilities and interests. Eventually this work gives concise description of Marx’s thoughts about coming-to-be science under improved, utopian society.
Antropology in Marxʹs early writtings
Keywords: Filozofija; Markss; dzimtas būtne; antropoloģija; kapitālisms