Cilvēka sirds vārstuļu pataloģijas iespējamā saistība ar parvovīrusa B19 un herpesvīrusa HHV-6 infekciju - Zazerska, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Šajā darbā tiek pētīta cilvēka sirds vārstuļu pataloģiju iespējamā saistība ar parvovīrusu B19 un herpesvīrusa-6 (HHV-6) infekciju. Pētījumā iesaistīti 39 pacienti, kuriem veikta aortas, mitrālā vai abu vārstuļu pārstādīšanas operācija P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. DNS no perifērajām asinīm izdalīja ar fenola-hloroforma metodi, no šūnu brīvas plazmas - QIAamp DNA Blood Mini Kit komplektu (Qiagen GmbH, Vācija) un no sirds vārstuļa audiem ar šķidrā slāpekļa palīdzību un fenola-hloroforma metodi. B19 un HHV-6 vīrusu genoma secības klātbūtne asinīs, plazmā un sirds vārstuļu audos tika noteikta izmantojot polimerāzes ķēdes reakciju ar iekšējo praimerēšanu (nPCR). PCR produkti tika analizēti elektroforētiski agarozes gēlā. HHV-6 vīrusa slodzes noteikšanai izmantoja HHV-6 Real-TM Qant Real-TM komplektu (Sacace Biotechnologies, Italy). Anti-B19 vīrusa specifisko IgG un IgM klases antivielu noteikšanai plazmā izmantoja recomLine Parvovirus B19 IgG [Avidität], recomLine Parvovirus B19 IgM komplektus (Mikrogen Diagnostik, Germany). B19 vīrusa genomu atrada vienā (2,6%) un HHV-6 sešos (15,4%) asins DNS paraugos. B19 vīrusa genomu detektēja četros audu paraugos (divos (14,3%) mitrālajos vārstuļos, divos (6,5%) aortas vārstuļos) un HHV-6 detektēja vienā mitrālā vārstuļa audu paraugā (7,1%). Anti-B19 vīrusa specifiskās antivielas atrada 32/39 (82,1%) plazmas paraugiem, kur IgM 2/39 un IgG 30/39. Lielu HHV-6 vīrusa kopiju skaitu noteica vienā asins DNS paraugā. Iegūtie rezultāti liek domāt, ka B19 vīruss varētu būt vairāk saistāms ar sirds vārstuļu patoloģijām nekā HHV-6. Tomēr abu vīrusu saistību nevar izslēgt, jo to klātbūtne konstatēta audos. Bakalaura darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātes Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtā, Onkovirusoloģijas laboratorijā. Atslēgvārdi: B19, HHV-6, mitrālais vārstulis, aortas vārstulis, vārstuļa stenoze, vārstuļa regurgitācija.

In this work was studied human heart valves pathology possible association with human parvovirus B19 and human herpes virus-6 infection. 39 patients who had replacement surgery of aortic, mitral or both valves at the Puls Stradins Clinical University Hospital were involved in research. DNA from peripheral blood were extracted by the phenol-chloroform method, DNA from cells free plasma were isolated by QIAamp DNA Blood Mini Kit and from heart valve tissue - by the help of liquid nitrogen and phenol-chloroform method. Presence of parvovirus B19 and HHV-6 genome sequence in blood, plasma and heart valve tissues were determined by using nested polymerase chain reaction (nPCR). Obtained PCR products were analyzed by agarose gel electrophoresis. Viral load of HHV-6 was determined by HHV-6 Real-TM Qant Real-TM kit (Sacace Biotechnologies, Italy). Anti-B19 virus specific IgG and IgM class antibodies were detected by recomLine Parvovirus B19 IgG [Avidität], recomLine Parvovirus B19 IgM kits (Mikrogen Diagnostik, Germany). B19 genomic sequences were found in one (2,6%) and HHV-6 - in 6 (15,4%) out of 39 peripheral blood DNA samples. B19 genomic sequences were detected in four heart valve tissues samples (two (14,3%) mitral valve, two (6,5%) aortic valve) and HHV-6 – only in one (7,1%) mitral valve sample. High load of HHV-6 virus was detected only in one blood sample. Specific anti-B19 antibodies were detected in 32/39 (82,1%) plasma samples (IgM 2/39, IgG 30/39). Results suggest that B19 virus could me more associated with heart valve pathologies than HHV-6 virus. However the association of both viruses cannot be excluded, since they both were detected in heart tissue samples. This work was done in Rigas Stradins University August Kirhenstein Institute of Microbiology and Virology, in the Onkovirusology laboratory. Key words: B19, HHV-6, mitral valve, aortic valve, valve stenosis, valve regurgitation.
Connection between human heart valve pathologies and parvovirus B19 and herpes virus HHV-6 infections
Keywords: Bioloģija