Pašnovērtētie panikas simptomi un uztvertā ģimenes psiholoģiskā vide pusaudžiem ar bērnības vardarbības pieredzi - Milaševiča, Līna (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, vai pašnovērtētiem panikas simptomiem ir saistības ar bērnības vardarbības pieredzi un vai panikas simptomu izteiktību izskaidro uztvertā ģimenes psiholoģiskā vide. Pētījuma izlasi veidoja 81 pusaudzis, vecumā no 12 līdz 16 gadiem (M=14,9, SD=1,38), 60 meitenes un 21 zēns, kuri internetā anonīmi aizpildīja izveidoto aptauju. Pētījumā tika izmantota Ģimenes klimata skala (Family Environment Scale, FES), Bērnības vardarbības pieredzes aptauja (Childhood Abuse History Questionnaire (CAHQ) un Panikas traucējuma smaguma skala (Panic Disorder Severity Scale). Rezultāti rāda, ka pētījuma izlasē panikas simptomu skaitam un panikas izteiktībai ir nozīmīgi pozitīva saistība ar bērnības vardarbības pieredzi un saliedētību un kontroli ģimenē, un nozīmīgi negatīva saistība ar konfliktiem ģimenē. Regresiju analīzes rezultāti norāda, ka panikas simptomu skaitu prognozē emocionālā vardarbība un panikas izteiktību prognozē emocionālā un seksuālā vardarbība. Atslēgas vārdi: panikas simptomi, bērnības vardarbības pieredze, ģimenes psiholoģiskā vide

The goal of this study was to find out, do self-assessed panic symptoms have any correlations with experiences of violence and can the extent of panic symptoms be explained by the perceived psychological environment in the family. The selection of the study consisted of 81 adolescents in ages 12 to 16 (M=14,9, SD=1,38), 60 girls and 21 boys, who anonymously filled out the formed questionnaire online. The study was made using The Family Environment Scale (FES), The Childhood Abuse History Questionnaire (CAHQ) and The Panic Disorder Severity Scale. The results show, that in the study’s selection, the amount of panic symptoms and the severity of the panic has positive correlation with the experiences of violence in children as well as unity and control in the family, and significantly negative correlation with conflicts in the family. Regression analysis show, that the amount panic symptoms can be predicted by emotional abuse and the severity of panic can be predicted by emotional and sexual abuse. Key words: panic symptoms, childhood experiences of violence, psychological environment in the family.
Self-Assessed Panic Symptoms and Perceived Family Psychological Environment for Adolscents with Experience of Childhood Violance
Keywords: Psiholoģija; panikas simptomi; bērnības vardarbības pieredze; ģimenes psiholoģiskā vide; panic symptoms; childhood experiences of violence