Transdisciplināra pieeja ķermeniskās izpratības izpētē - Fernāte, Andra (Latvijas Universitāte, 2008)
CILVĒKA EPIDERMĀLĀ AUGŠANAS FAKTORA RECEPTORA 2 (HER2) LOMA KRŪTS VĒŽA ADJUVANTĀS ĶĪMIJTERAPIJAS IZVĒLĒ Anotācija Darba mērķis ir izpētīt HER2 receptora lomu krūts vēža adjuvantās ķīmijterapijas izvēlē. Materiāls un metodes Pētījumā tika iekļautas 192 pacientes, kurām bija morfoloģiski verificēta krūts vēža diagnoze un IHC noteikts HER2. Pacientēm bija izdarīta radikāla operācija un vismaz 4 adjuvantas ķīmijterapijas kursi. Secinājumi 1. Pacientēm ar krūts vēzi bez HER2 receptora pārmērīgas ekspresijas ķīmijterapija bez antraciklīniem uzlaboja dzīvildzi bez recidīva salīdzinot ar antraciklīnus saturošu ķīmijterapiju (p=0,003). Krūts vēža pacientēm ar HER2 receptora pārmērīgu ekspresiju būtiska dzīvildzes bez recidīva atšķirība netika novērota (p=0,7). 2. Pacientēm ar krūts vēzi bez HER2 receptora pārmērīgas ekspresijas var rekomendēt adjuvantu ķīmijterapiju bez antraciklīniem, arī gadījumā, ja ir atrastas metastāzes reģionālos limfmezglos. 3. Krūts vēža pacientēm ar HER2 receptora pārmērīgu ekspresiju ir saglabāta jutība pret antraciklīniem.

HUMAN EPIDERMAL GROWTH FACTOR RECEPTOR 2 (HER2) AND RESPONSE OF BREAST CANCER TO ADJUVANT CHEMOTHERAPY Abstract Aim of the Study is to determine the predictive value of HER2 expression for the selection of adjuvant chemotherapy in breast cancer patients. Material and Methods 192 breast cancer patients with histopathologically confirmed breast cancer, who had undergone radical surgery and received at least 4 courses of adjuvant chemotherapy with or without anthracyclines were included in the study. HER2 expression was evaluated by IHC. Conclusions 1. CMF chemotherapy produced improved recurrence free survival in breast cancer patients without HER2 overexpression when compared with anthracycline based chemotherapy(p=0,003). No differences in recurrence free survival were observed in breast cancer patients with HER2 overexpression (p=0,7). 2. Adjuvant chemotherapy without anthracyclines could be recommended for breast cancer patients without HER2 overexpression. 3. Breast cancer patients with HER2 overexpression are sensitive to antracycline based chemotherapy.
Transdisciplinary Approach to Physical Literacy Research
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Pedagoģija; Izglītība, pedagoģija un sports