Valsts un pašvaldības iestāžu datu centru nepārtrauktas darbības nodrošināšanas kvalitāte. - Šķila, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2008)
Ikkatrs no mums, strādājot uzņēmumos un organizācijās, ikdienā saskaras ar dažāda rakstura daudzveidīgu informāciju. Tā tiek saņemta, reģistrēta, uzkrāta, analizēta, apstrādāta, lietota un izplatīta. Pamatojoties uz šo informāciju, tiek pieņemti lēmumi, veiktas noteiktas darbības izvirzīto mērķu sasniegšanai. Straujais informācijas tehnoloģiju progress ir radījis apstākļus, ka mūsdienīgs un attīstīts uzņēmums vai organizācija nevar iztikt bez specifiska informācijas tehnoloģiju atbalsta. Pieņemot, ka lielākā lietotās informācijas daļa tiek uzkrāta un apstrādāta informācijas sistēmās, informācijas sistēma/programmatūra ir pamats veiksmīga uzņēmuma iekšējās darbības efektivitātes paaugstināšanai, sadarbības uzlabošanai ar klientiem un sadarbības partneriem, kā arī pamats jaunu produktu izstrādei un virzībai tirgū. Tā ir neapšaubāma nepieciešamība gan šodien, gan attīstībai paredzamā nākotnē. Informācijas sistēmu nepārtrauktas darbības un pieejamības garants ir stabila organizācijas datu centra darbība. Neskatoties uz datu centru attīstības perspektīvu pasaules skatījumā, darba autors ikdienā ir saskāries ar būtisku problēmu – valsts pārvaldes iestāžu vadība nepievērš lielu vērību atbilstošas serveru telpas elektroapgādes un mikroklimata nodrošināšanai. Bieži vien informācijas tehnoloģiju ekspertu centieni panāk lielāku finansējumu serveru telpu modernizēšanai, atduras pret organizācijas vadības neizpratni un norobežošanos. Bakalaura darbā „Valsts un pašvaldības iestāžu datu centru nepārtrauktas darbības nodrošināšanas kvalitāte” tiek pētīti spēkā esošo Latvijas normatīvo aktu un standartu prasības informācijas sistēmu aizsardzībai valsts pārvaldes iestādēs un pašvaldībās, raksturota organizācijas „N” datu centru atbilstība normatīvo aktu prasībām. Izstrādāta datu centra pakalpojuma kvalitātes līmeņa klasifikācija un noteikta organizācijas „N” datu centra esošā situācija un nepieciešamā atbilstība autora piedāvātajam datu centru pakalpojuma kvalitātes līmenim. Bakalaura darbā izmantotās metodes ir literatūras pētījumi, autora pieredze, anketēšana, iegūto rezultātu statistiskā analīze un grafiskā metode. Pētījums veikts 2007.gadā. Darba rezultāti var tikt izmantoti kā vadlīnijas citu valsts iestāžu organizācijas datu centru nepārtrauktas darbības kvalitātes līmeņa atbilstības noteikšanai. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 18 apakšnodaļām. Darba apjoms ir 72 lpp, t.sk. 13 attēli un 2 tabulas. Izmantotās literatūras sarakstā ir 31 pozīcijas latviešu un angļu valodā.

In a daily work everybody has to deal with a huge amount of multiple types of information. Usually this information is received, stored, analyzed, processed, used and redistributed. Based on this information all kinds of specific decisions are made to reach defined business targets. Recent fast growth of information technology caused a circumstance that a modern organization cannot properly function without information systems support. Assuming that the largest part of used data is collected and updated in information systems, program supply is the basis for a successful operational efficiency improvement. This is, however, also a foundation for improvement of client relationships and fruitful business partnerships. Beside that it is important for development of new products and prediction of new market tendencies. Doubtlessly up to date information systems are a necessity for today and will be a necessity also in a future. A warranty for steady and continuous operation and accessibility of information systems is a stable work of organization’s data center. Despite of broad spectra of development perspectives of data centers worldwide, the author of the present study concentrated on a topic of supply deficiencies of electricity and microclimate environment within rooms generally dedicated data centers. This is especially a case within state’s organizations where adequate attention for an existing problem is not paid from the side of management. Often an effort for gaining finances with a purpose to modernize organization’s server rooms meets a resistance and incomprehension form the part of organizations leadership. Within the present study “The quality assurance for continuous operation of public data centers research has been done regarding Latvian laws and regulations concerning quality and protection of public information systems. Existing situation of a given organization’s data center was analyzed and estimated its compliance with present governmental regulations. A classification was developed for quality level estimation. Furthermore, an evaluation of service quality of a given organization’s data center was performed according to the developed classification. Methods used within the present study are: literature, personal experience of author’s daily work, questionnaire, interviews, statistical analysis of results and the graphical method. Research was performed in year 2007. Results of the present study can be used as guidelines for estimation of quality assurance for continuous operation of public data centers within other governmental organizations. A study consists of 3 parts and 18 sections. It includes 72 pages, 13 figures, 12 tables, and 31 literature citations in Latvian and English languages.
The quality assurance for continuous operation of public data centers.
Keywords: Vadībzinātne