Metālu oksīdu izejas darba mērījumi izmantojot fotoelektronu emisijas iznākuma spektroskopijas metodi - Poļaks, Andis (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā tika pētīti caurspīdīgi, elektrovadoši metālu oksīdi (ITO un FTO) ar fotoelektronu emisijas iznākuma spektroskopijas metodi. Veicot eksperimentu vairākas reizes pēc kārtas, tika novērota fotoelektronu emisijas spektra pārbīde. Tika mainīti dažādi mērījumu apstākļi, piemēram, paraugi tika sildīti, noturēti vakuumā noteiktu laika posmu, un tika veikta paraugu virsmas attīrīšana ar mērķi novērst fotoemisijas spektra pārbīdes. Darbā tika veikti fotoelektronu emisijas mērījumi gaisā, kas ļāva atbrīvoties no fotoelektronu emisijas spektra pārbīdes un iegūt atkārtojamus rezultātus FTO paraugam. Mērījumi gaisā tika veikti arī organiskajiem savienojumiem P3HT un PBDB-T, lai pārliecinātos par metodes pielietojamību arī citām materiālu grupām. Rezultātā tika iegūta metode metālu oksīdu izejas darba precīzai noteikšanai, izmantojot FEIS iekārtu.

Transparent, electrically conductive metal oxides (ITO and FTO) were studied using photoelectron emission yield spectroscopy. After repeated measurements, a shift in the photoelectron emission spectrum was observed. Different conditions of the measurement were changed, e.g. the samples were heated up, they were held in the vacuum for a prolonged time, and a sample surface cleaning procedure was performed to get rid of the change in spectrum. Photoelectron emission measurements in air prevent the shifts of spectra and so repeatable results were obtained for the FTO sample. Measurements in the air were performed for organic compounds P3HT and PBDB-T, to assess the applicability of the method for different material classes. In the end, a method for precise metal oxide work function determination was obtained.
Metal oxide work function measurements using photoelectron emission yield spectroscopy
Keywords: Fizika; metālu oksīdi; jonizācijas enerģija; fotoelektronu spektroskopija; izejas darbs