Administratīvie pārkāpumi bērnu tiesību aizsardzības jomā Latvijā - Želņina, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Ar 2020.gada 1.jūliju spēkā ir Administratīvās atbildības likums, atbilstoši kuram spēkā ir stājušies arī Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumi, likumā iekļaujot jaunu XIII nodaļu – Administratīvie pārkāpumi bērnu tiesību aizsardzības jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā. Pētījumā „Administratīvie pārkāpumu bērnu tiesību aizsardzības jomā Latvijā”, autore izskatīs kādi trūkumi ir konstatējami tiesiskajā regulējumā bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā arī kādas pastāv soda piemērošanas un vērtēšanas īpatnības Latvijas tiesu praksē laikā no 2020.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 1.maijam. Pētījuma ietvaros tiks konstatēts, ka tiesu praksē mēdz būt atšķirīgi viedokļi par administratīvā pārkāpuma sastāva būtību, pastāv administratīvā pārkāpuma subjekta noteikšanas problēmjautājumi, kā arī, tiesu praksē piemērotā soda vērtēšanā, neveido vienotu tiesu praksi. Darba noslēgumā ietverts priekšlikums izstrādāt vadlīnijas par administratīvo sodu sankciju piemērošanas principiem administratīvo pārkāpumu lietās bērnu tiesību aizsardzības jomā. Atslēgas vārdi: bērns, administratīvais pārkāpums bērnu tiesību aizsardzības jomā, administratīvā pārkāpuma subjekts, sods, tiesu prakse.

Since July 1, 2020, the Administrative Liability Law has been in force, under which amendments to the Law on the Protection of the Rights of the Child have also come into effect, including a new Chapter XIII – Administrative Offenses in the Field of Child Protection and Competence in Administrative Offense Proceedings. In the study “Administrative Offenses in the Field of Child Protection in Latvia,” the author will examine the shortcomings identified in the legal framework of child protection, as well as the peculiarities of penalty application and evaluation in Latvian court practice from July 1, 2020, to May 1, 2024. The study will reveal that court practice often reflects differing opinions regarding the essence of administrative offenses, problems in determining the subject of the administrative offense, and inconsistent court practices in assessing applied penalties. The conclusion of the work will include a proposal to develop guidelines on the principles for applying administrative penalties in cases of administrative offenses in the field of child protection. Keywords: child, administrative offense in the field of child protection, subject of the administrative offense, penalty, court practice.
Administrative violations in the field of protection of children’s right in Latvia
Keywords: Tiesību zinātne; Bērns; Administratīvais pārkāpums bērnu tiesību aizsardzības jomā; Administratīvā pārkāpuma subjekts; Sods; Tiesu prakse