Gravu tipi un to izplatība Gaujas kreisajā krastā Siguldas pilsētā - Juzāne, Sandra (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba izstrādes gaitā veiktie pētījumi un iegūtie rezultāti sniedz informāciju par gravu morfoloģiskajiem tipiem, to veidošanās un izplatības likumsakarībām Siguldas pilsētas teritorijā, Gaujas kreisajā krastā. Darbā apskatīta pieejamā literatūra par gravām kā lineārās erozijas reljefa formām un to attīstību veicinošajiem faktoriem, kā arī Gaujas senielejas ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko uzbūvi un attīstību. Veikta pētāmās teritorijas gravu tīkla inventarizācija, kuras rezultātā noteikti gravu morfoģenētiskie tipi. Noteikti gravu erozijas aktivizēšanās periodi un regresīvās erozijas apjomi. Tekstu papildina autores izstrādātas 5 kartes un reljefa 3D modelis. Darbs sastāv no 5 nodaļām. Pirmajā nodaļā izklāstīti pētījumā izmantotie materiāli un pielietotās metodes. Otrajā nodaļā ir īss pētījumu vēstures pārskats, trešajā nodaļā tiek apskatīti gravu veidošanās, izplatības un attīstības faktori. Ceturtajā nodaļā sniegts pētāmās teritorijas vispārīgs raksturojums. Piektajā nodaļa ietver iegūtos rezultātus un to analīzi. Darbs ietver 43 lappuses un 19 attēlus. Atslēgvārdi: grava, erozija, Sigulda, Gaujas senieleja, eksogēnie procesi.

The Bachelor paper gives information about gully morphological types, development and distribution regularity in Sigulda town area on the left bank of the Gauja river. This paper holds literature review about gullies as linear forms of land erosion and main factors of their development, as well as geological and geomorphologic structure and development of the Gauja river valley. Also inventory and morphogenetic typification of the gully network, determination of activation periods of gully erosion and regressive erosion range was made, which resulted in development of 5 maps and a 3D terrain model. The paper composed of 5 sections. The first section describes materials and methods used during the research. The second section is a brief overview of the research history; it is followed by a description of gully formation, distribution and development factors in the third section. The fourth section holds general characteristics of research area. The fifth section gives a detailed analysis of the research results. The Bachelor paper consists of 43 pages and 19 pictures. Keywords: gully, erosion, Sigulda, Gauja valley, exogenous processes.
Gullies distribution on the left bank of Gauja river in Sigulda town
Keywords: Ģeogrāfija