Nitrātjonu satura izmaiņas augsnē un tās ietekmējošie faktori nitrātjutīgajās teritorijās Latvijā - Eglīte, Kitija (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā pētījumā pirmo reizi Latvijā ir aprakstīts nitrātjonu satura izmaiņu augsnē un to ietekmējošo faktoru kopums nitrātu jutīgajās teritorijās. Pētījuma ietvaros ir noskaidrota nitrātjonu satura izmaiņas augsnē, kā arī sakarības starp nitrātjonu saturu augsnē ietekmējošajiem faktoriem nitrātu jutīgajās teritorijās Latvijā. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, ir iespējams novērtēt nitrātjonu izskalošanās procesu attīstību, kā arī dabisko un antropogēno faktoru ietekmi uz nitrātjonu satura izmaiņām augsnē, kas ir būtiski ilgtspējīgā lauksaimniecībā. Pētījumā konstatēts, ka rudens sezonās nitrātjonu saturs augsnē ir samazinājies neatkarīgi no augsnes granulometriskā sastāva un radītais gruntsūdeņu piesārņošanas risks ir maznozīmīgs. Galvenie faktori, kas ietekmē nitrātjonu satura izmaiņas augsnē, ir augsnes agroķīmiskās īpašības un granulometriskais sastāvs, kā arī kultūrauga priekšaugs un izmantotie mēslošanas līdzekļi. Maģistra darbs izstrādāts, izmantojot rezultātus, kas iegūti no 15 parauglaukumiem augsnes minerālā slāpekļa monitoringa ietvaros nitrātu jutīgajās teritorijās laika periodā no 2005. g. rudens līdz 2011. g. pavasarim. Atslēgvārdi: slāpeklis, monitorings, lauksaimniecība, nitrātjonu izskalošanās.

This research describes the content of nitrate ions in soil and its influencing factors of nitrate vulnerable zones for the first time in Latvia. Within the framework of the research the content of nitrate iones in soil is cleared out, as well connection between factors affecting the content of nitrate in the soil of nitrate vulnerable zones in Latvia. The results gained show that it is possible to estimate the development process of the leaching of nitrate iones, as well as the impact of natural and anthropogenic factors on the content of nitrate ions in the soil, which is essential in sustainable agriculture. The results of research shows that autumn seasons soil nitrate content has decreased regardless of soil texture and caused groundwater pollution risk is insignificant. Soil nitrate content in general affects soil agrochemical properties and soil texture, as well as pre-crops and fertilizer use. The master’s paper has been worked out by using the results acquired from 15 specimen grounds within the framework of monitoring of soil mineral nitrogen in nitrate vulnerable zones in the period of time from autumn 2005 until spring 2011. Keywords: soil, monitoring, agriculture, nitrate leaching.
Content of nitrate ions in soil and its influencing factors of nitrate vulnerable zones in Latvia
Keywords: Vides zinātne