Gastroezofageālā atviļņa slimība un tās ārstēšanai paredzēto medikamentu aprite triju Latvijas pilsētu aptiekās - Namsone, Juta (Latvijas Universitāte, 2018)
Gastroezofageālā atviļņa slimība ik gadu skar arvien vairāk pacientu. Šī slimība raksturojas ar antiatviļņa barjeru izmaiņām, ieskaitot barības vada gļotādas bojājumu, hiatālo trūci, barības vada apakšējā sfinktera atslābšanu. Biežāk simptomi izpaužas sievietēm nekā vīriešiem, kā arī līdz ar vecumu tie izpaužas vairāk. Maģistra darba mērķis ir apkopot un analizēt gastroezofageālā atviļņa slimībai paredzēto medikamentu apriti trīs aptiekās Rīgā, Rēzeknē un Liepājā laika posmā no 2016. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim, kā arī veikt gastroeneterologu un sabiedrības anketēšanu. Visbiežāk konstatētā diagnoze ir K21.9 (gastroezofageālā refluksslimība bez ezofagīta) 51 – 60 gadu vecuma grupā. Tās gadījumā pacientiem visbiežāk izraksta omeprazolu 20 mg devā, pantoprazolu 20 un 40 mg un esomeprazolu 40 mg devā. Visvairāk pārdotie medikamenti trīs aptiekās trijās Latvijas pilsētās ir Omeprazole – ratiopharm 20 mg N30, Escadra 40 mg N28 un Nolpaza 40 mg N28. Galvenokārt gastroezofageālā atviļņa slimības ārstēšanai medikamentus izraksta ģimenes ārsti.

Gastroesophageal reflux disease affects more and more people every year. This disease is characterized by changes in the antirefluxbarriers, including oesophageal mucosal membrane damage, hiatal hernia and transient lower esophageal sphincter relaxations. Symptoms are more common in women than in men, and they become more common in older people. The aim of this master thesis is to collect and analyse the circulation of medicinal products intended for gastroesophageal reflux disease in three Latvian pharmacies - in Riga, Rezekne and Liepaja, from 1 January 2016 to 31 December 2017, as well as to carry out a survey of gastroenterologists and patients. The most commonly diagnosed is K21.9 (gastroesophageal reflux disease without esophagitis) in the 51 - 60 age group. In this case, patients are most often prescribed omeprazole 20 mg, pantoprazole 20 and 40 mg, and esomeprazole 40 mg. The most commonly sold medicines in the three pharmacies are Omeprazole - ratiopharm 20 mg N30, Escadra 40 mg N28 and Nolpaza 40 mg N28. Usually for gastroesophageal reflux disease, medication is prescribed by family doctors.
Gastroesophageal reflex disease and usage of medication for treatment in three cities in Latvia
Keywords: Farmācija; GASTROEZOFAGEĀLĀ ATVIĻŅA SLIMĪBA; PROTONA SŪKŅA INHIBITORI; APRITE APTIEKĀ; APTAUJA; OMEPRAZOLS