Seroģenētiskās izmeklēšanas loma celiakijas diagnostikā - Gavars, Mikus (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā gaitā izvērtēta kombinētas seroloģiskās un ģenētiskās secīgas izmeklēšanas loma celiakijas diagnostikā, kā arī noteikta celiakijas sastopamība Latvijas populācijā, ņemot vērā seroloģisko un ģenētisko izmeklējumu rezultātus. Metodes: Celiakijai raksturīgās antivielas tika noteiktas 1443 pacientiem. 43 seropozitīvajiem veikta arī celiakijas genotipa noteikšana. Aptuveni piecas reizes vairāk seronegatīvajiem paraugiem arī tika noteikts HLA-DQ genotips. Rezultāti: Ar seroģenētisko metodi noteiktā celiakijas prevalence Latvijas populācijā ir no 0,28% līdz 1,25%. Rezultāti atkarīgi no aprēķinos izmantotajiem kritērijiem, taču visprecīzāk noteiktā ir 0,42%.Viltus pozitīvi seroloģisko testu rezultāti ir līdz 58% gadījumu. Atslēgvārdi: celiakija, prevalence, HLA-DQ, seroloģija.

A role of combined serologic and genetic algorithm for the diagnosticēs of Celiac Disease as well as prevalence of the autoimmune condition in Latvian adult population has been presented. Methods: Serologic testing for Celiac Disease antibodies was performed for a total of 1443 subjects. For 43 seropositive subjects genotyping was performed to determine the status of HLA-DQ. Randomly chosen (at a ratio of 1:5) seronegative subjects were also genotyped. Results: Serogenetic prevalence of Celiac Disease in Latvian adult population is between 0,28% and 1,25%. The results vary depending on the criteria applied, and the most accurate estimate would be 0,42%. False positive serologic test results were detected in up to 58% cases. Keywords: Celiac Disease, Prevalence, HLA-DQ, serology.
The role of serogenetic testing in the diagnostics of Celiac Disease
Keywords: Bioloģija