Problēmuzdevumu risināšana R.Blaumaņa novelēm veltītajās literatūras stundās vakara (maiņu) vidusskolā. - Spūle, Zane (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarba saturiskais pamats ir R. Blaumaņa meistarnoveles, kas skatītas pedagoģiskā kontekstā – to apguve vidusskolā. Iesākumā autore apkopojusi vairāku avotu sniegto informāciju un atziņas par R. Blaumaņa biogrāfiju un daiļradi, īpaši izdalot ieguldījumu novelistiskā. Turpinājumā diplomdarba autore raksta par gatavošanos darbam klasē. Tiek izklāstītas 10. klasei atbilstošā jauniešu vecumposma īpatnības. Pamatojoties uz Ē. H. Ēriksona Ego attīstības teorijas pamatelementu – krīzi – un novērojumiem, tiek veidots klases raksturojums. Vadoties pēc humānpedagoģijas atziņām, veidots mācību plānojums un izmēģinājumu iecere, kā arī sagatavoti mācību materiāli. Diplomdarba praktiskajā daļā izveidota uzdevumu sērija, kuru idejiskais pamats ir problēmjautājumu un problēmuzdevumu risināšana. Minēto uzdevumu izmēģināšana praksē rosināja dialoģisku skolēnu un daiļdarba saduru. Tika aktualizēts jautājums par jauniešu dzīves un mākslas vērtībām. Diplomdarbā 51 lappuse un 2 attēli, izmantoti 40 literatūras avoti.

This diploma work is based on R. Blaumanis’ novellas. There is a lot of pedagogical value in these works of art. Some of them have been marked out for pupils of secondary school. Author has written biography of R. Blaumanis and summary about his writings, especially about novellas. The second chapter is about getting ready to work in class with young people. There is characterization of class, based on theories about adolescents’ and their crisis between identity and diffusion. Also there is training plan and probation’s conception, based on human pedagogy. Practical part of Diploma work consists from problem-guided exercises. Those tasks incited pupils to make “dialog” with masterpieces. In the issue, worthes of pupils lives where activated. Diploma work consists of 51 pages and 2 pictures, have been used 40 sources of literature.
How to solve the problembased tasks in the lessons of literature about R.Blaumanis novels in evening (shift) high school.
Keywords: Pedagoģija