Latvijas darba tirgus struktūras ietekme uz privāto uzņēmējdarbību Latvijā - Vīksne, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma – Latvijas darba tirgus struktūras ietekme uz privāto uzņēmējdarbību Latvijā. Darba mērķis - izpētīt kā Vidzemes reģiona privātā sektora uzņēmējus ietekmē pašreizējā darba tirgus situācija. Šobrīd Latvijā galvenokārt cilvēki koncentrējas pilsētās un lauku apvidi paliek arvien neapdzīvotāki. Daudzi iedzīvotāji emigrē uz citām valstīm ekonomisku apsvēru dēļ, kā rezultātā iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās. Lielākā daļa emigrantu ir vecumā no 18 – 34 gadiem. Tas ir visaktīvākais darbaspējas vecums, tāpēc uzņēmumiem Latvijā kļūst ar vien grūtāk atrast jaunus darbiniekus, kas ietekmē tālāku uzņēmuma attīstību. Aktuāla ir problēma privātā sektora darba devējiem, kur pie esošā nodarbinātības un emigrācijas stāvokļa, iedzīvotāju novecošanās, ir iespējams algot darbiniekus, ar kuru palīdzību uzņēmums varētu attīstīties vai stabili strādāt. Pētījums tika veidots kā kvalitatīvais pētījums, tādejādi ir iespēja izprast darbinieku ietekmi uzņēmumā no darba devēju viedokļa uzņēmuma iekšējā vidē. Kvalitatīvā pētījuma dizaina veids – pamatotā teorija. Pētījuma rezultāti - visi uzņēmēji, kuri tika intervēti, atzīst, ka jaunus darbiniekus, kam būtu zināšanu un pieredzes gan kvalificētu darba veikšanā, gan vienkārša darba veikšanā ir ļoti grūti atrast. Uzņēmēji darbiniekus apmāca – apmācības posms – no pusgada līdz trim gadiem. Pētījums apstiprināja, ka Vidzemes reģiona privātā sektora uzņēmēju darbaspēka pieprasījums nesakrīt ar piedāvājumu, kā rezultātā privātā sektora uzņēmēji nespēj pietiekami ātri attīstīties. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek apkopoti nodarbinātības teorētiskie aspekti, otrajā – tiek apkopota nodarbinātības situācijas analīze un statistiskie dati, trešajā nodaļā tiek veikts pētījums, lai noskaidrotu darba tirgus ietekmi uz uzņēmējdarbību Vidzemē. Darba apjoms – 100 lpp, maģistra darbā iekļauti 29 attēli, 8 tabulas un 12 pielikumi. Atslēgvārdi – Nodarbinātība, darbaspēks, darba tirgus, uzņēmējdarbība, kvalitatīvais pētījums.

Title of the Master thesis is “The Impact of the Latvian Labour Market structure on Private Business in Latvia”. The aim of the study is to investigate how Vidzeme region’s private sector enterprises are affected by current labour market situation. Currently in Latvia people, economic and social activities are concentrated in urban areas. Inhabitants immigrate to other countries for economic reasons, as a result, the size of population and employable population in Latvia declines. Most people living in Latvia’s regions are aging. An enterprise needs employees who create value added. Current issue is whether private sector employers doing business in regions, considering emigration rate and the aging population, are able to hire employees that would help an enterprise to develop. The study was designed as a qualitative research, thus it is possible to understand the impact of employees on enterprise’s internal environment from the employer’s point of view. Qualitative research design method is grounded theory. Research results show that all interviewed entrepreneurs recognize that it is hard to find new employees with knowledge and experience in simple or qualified labour. Companies provide training for employees; training period is from six months to three years. The research confirmed that in Vidzeme region the labour force supply does not match the labour force demand, as a result of private sector enterprises not being able to grow fast enough. The Master thesis consists of three chapters. The first chapter summarizes the theoretical aspects of employment, the second chapter summarizes the employment situation analysis and statistical data, the third chapter is a research to determine the labour market impact on the entrepreneurship in Vidzeme. Length of thesis - 100 pages, master thesis includes 29 illustrations, 8 tables and 12 appendices. Keywords: employment; labour force; labour market; entrepreneurship; qualitative research
The Impact of Latvian Labour Market structure on Private Business in Latvia
Keywords: Vadībzinātne