Abstrakcijas un kauzulitātes princips īpašumtiesību nodošanā Latvijas civiltiesībās - Pavlovskis, Germans (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir veltīts abstrakcijas un kauzalitātes principa saistībā ar īpašumtiesību nodošanu izpētei un analīzei Latvijas civiltiesībās, ņemot vērā pretrunu pastāvēšanu likuma tekstā un nekonsekventu likuma normu piemērošanu, kā arī šajā aspektā pievēršoties īpašuma prasības celšanas problemātikai. Šā darba mērķis ir pētīt un analizēt abstrakcijas un kauzalitātes principu īpašumtiesību nodošanā Latvijas civiltiesībās specifiku un problēmjautājumus. Mērķa īstenošanai autors izpēta šo principu attīstību cauri gadsimtiem, īpašumtiesību pārejas priekšnoteikumus un darījumus, kas ir pārejas pamatā, autors pievēršas ne tikai Latvijas normatīvajiem aktiem un doktrīnai, bet arī ārvalstu. Autors nonāk pie secinājuma par kauzalitātes principa pastāvēšanu īpašumtiesību nodošanā, no kā pastāv arī izņēmumi. Autors ierosina grozīt likumu, lai likuma normas padarītu skaidrākas un attiecībā uz īpašumtiesību nodošanu arī vienveidīgākas, tomēr, uzsverot atšķirību, kustamu un nekustamu lietu starpā. Atslēgvārdi: iusta causa, abstrakcijas princips, kauzalitātes princips, īpašumtiesību nodošana.

This Bachelor’s thesis is devoted to the research and analysis of the principles of abstraction and causation related to the transfer of property in Latvian Civil Law considering existence of contradictions within the Law and inconsistent application of it and within this aspect focusing on the problem of the bringing of ownership action. The aim of this thesis is to research and analyse specifics and challenges of the principles of abstraction and causation within transfer of property in Latvian Civil Law. To implement the aim author researches the development of these principles through the centuries, property transfer preconditions and deals which are transfer underlying bases, the author focuses not only on Latvian legislative acts and doctrine, but also on foreign ones. The author concludes that there is the principle of causation within transfer of property with some exceptions. The author proposes to make some amendments in order to make the norms of the Law more clear and regarding transfer also more homogeneous, however, emphasizing difference among movable and immovable things. Keywords: iusta causa, the principle of abstraction, the principle of causation, the transfer of property.
The principles of abstraction and causation within transfer of property in Latvia Civil law
Keywords: Juridiskā zinātne; iusta causa; abstrakcijas princips; kauzalitātes princips; īpašumtiesību nodošana