Progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēma Eiropas Savienības valstīs un tās ieviešanas iespējas Latvijā - Vaivode, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba mērķis ir pamatojoties uz pašreizējo Latvijas ekonomisko stāvokli un citu pasaules valstu progresīvā nodokļa sistēmas ieviešanas pieredzes izpēti, izanalizēt sociālekonomiskos priekšnoteikumus un sniegt priekšlikumus progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmas ieviešanai Latvijā. Darba temats ir aktuāls, jo Latvijā plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem ir pārāk liela, tāpēc viens no risinājumiem būtu radikāli mainīt nodokļu sistēmu, ieviešot progresīvo ienākumu nodokli. Diplomdarbā tiek veikta analīze par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmas ieviešanas Latvijā sociālekonomiskajiem priekšnoteikumiem. Darbs sastāv no ievada, 3 daļām, secinājumiem un priekšlikumiem, 30 izmantotiem literatūras avotiem, 1 pielikuma. Darbā ir 1 tabula un 15 attēli. Atslēgvārdi: nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, progresīvā nodokļu sistēma, progresīvā likme.

The aim of diploma thesis is to analyze local social-economic preconditions and to come out with suggestions about how to implement progressive income tax system in Latvia. Suggestions will be based on current economic situation in Latvia and evaluation of results from effectiveness of income tax system in others countries. Work subject is topical because in the Latvian gap between rich and poor is too large, so one of the options would be to radically change the tax system by implementing progressive income tax. The study showed information about citizens of Riga awareness and attitude of the progressive income tax implementation in Latvia. The groundwork of this diploma thesis is the situation analysis of implementing a progressive income tax system into Latvia's social-economic preconditions. The work consists of introduction, 3 parts, conclusions and suggestions, 1 appendix, references to 30 bibliographic sources, 1 table and 15 pictures. Keywords: tax, income tax, progressive tax system, a progressive rate.
Progressive income tax system in European Union countries and its implementation possibilities in Latvia
Keywords: Ekonomika