Televīzijas reklāmas uztvere. Nozīmīgāko televīzijas reklāmu pragmatikas analīze laika posmā no 1960.gada līdz mūsdienām - Aleksandrova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis ir salīdzināt trīs dažādas itāļu televīzijas reklāmas, periodā no 1960. gada līdz mūsdienām. Darbā tiek meklētas atbildes uz sekojošiem jautājumiem: kāds ir katras atsevišķās reklāmas struktūras veids, kādas ir to kopīgās un atšķirīgās pazīmes. Balstoties uz rezultātiem, tiek veikti secinājumi par televīzijas reklāmas tendenci šajā laika posmā.Lai sasniegtu darba rezultātu, tiek veikta 1960.gada, 1980.gada un mūsdienu reklāmas tekstu transkripciju analīze ar D.Ostina un D.Serla aktu teorijas palīdzību. Tālāk tiek veikta ieugūto rezultātu sintēze, pielietojot P.Graisa sadarbības principus. Ar salīdzinājuma analīzes palīdzību, tiek noteiktas katras laika posma televīzijas reklāmas īpatnības.Iegūtie rezultāti rāda, ka televīzijas reklāma cenšas akcentēt uzmanību uz produktu salīdzināšanu un to lietošanas instrukcijām.

The aim of the research is to compare commercial advertisements, between 1960's and nowadays, answering the following questions: what is the structure type of each advertisement, what are their common and different characteristics. According to the results, we determine the tendency of commercial advertisements during this period of time.To obtain the results we use the following order: firstly, we make advertisement transcription's analysis which is based on J.Austin's and J.Searle's theories of speech acts. Secondly, the synthesis of the results obtained is made: we apply the P.Grice's cooparative principle and then we determine the characteristics of the referred periods of time.The results show that advertisements are getting focused on comparison principle and instructions for use.
The perception of commercial advertisement through the television. A pragmatic analysis of the most significant commercial advertisements between 1960’s and nowadays
Keywords: Valodniecība; reklāma; runas akti; adresāts; pragmatika; ietekme