Reformācija un bērnu kristības - Jaunzeme, Ilva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba nosaukums ir “Reformācija un bērnu kristības.” Bakalaura darbs pēta vai teologa Frīdriha Šleiermahera izvirzītais arguments par to, ka bērnu kristības līdz ar Reformāciju vajadzētu atcelt sakrīt ar moderno teologu viedokli. Kā darba tēze izvirzīts apgalvojums, ka modernie teologi nepievienojas Šleiermahera ieskatam par bērnu kristību atcelšanu līdz ar Reformāciju. Pētījuma struktūru sastāda trīs nodaļas (ar apakšnodaļām), kuras ir veidotas atbilstoši izvirzītajiem darba uzdevumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatīts kristību jēdziens, tā vēsturiskā nozīme un pašu kristību priekšnosacījumi. Otrajā nodaļā apskatīta Frīdriha Šleiermahera nostāja kristību un bērnu kristību jautājumā. Trešajā nodaļā izpētīta trīs modernās luterāņu teoloģijas pārstāvju un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas nostāja attiecībā uz kristībām un bērnu kristībām.

The bachelor thesis “Reformation and child baptism” studies if the argument of the theologian Friedrich Schleiermacher, about the need to cancel child baptism alongside Reformation, corresponds with opinions of modern theologians. The hypothesis states that the modern theologians do not agree with Schleiermacher’s opinion. The research is constructed into three parts (with sub-divisions), which are made to correspond with the thesis tasks. In the first chapter, the general definition of baptism is explored – it’s historical meaning and preconditions. In the second chapter, Schleiermacher’s attitude towards baptism and child baptism is analysed. Lastly, the third chapter explores the attitude towards baptism and child baptism from the point of view of three modern representatives of the Lutheran theology and the Evangelical Lutheran Church of Latvia.
Reformation and child baptism
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Kristības; Bērnu kristības; Reformācija; Frīdrihs Šleiermahers