Ekonomiski pamatotas atlaides vai papildus maksas noteikšana par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu. - Hudenko, Justīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba ietvaros: •apkopotas Eiropas un Latvijas likumdošanas prasības un pieredze maksas par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pārvadājumiem veidošanā un to regulēšanas iespējās un novērtēta esošās infrastruktūras maksas noteikšanas kārtības atbilstība tautsaimniecības un publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja pamatnostādnēm; •Pamatojoties uz autores definēto vienlīdzības principa ievērošanu, tika izstrādāti ieteikumi infrastruktūras maksas noteikšanas kārtības pilnveidošanai ar maksas diferenciācijas paņēmieniem, izstrādāti ieteikumi piemērotas diferencētas maksas seku monitoringam, kā arī apzināti priekšnosacījumi piedāvātas diferencētas maksas noteikšanas kārtības ieviešanai. Darba apjoms ir 99 lapas. Darbā ir sniegtas 9 tabulas, 16 attēli un pievienoti 6 pielikumi. Atslēgvārdi: maksa par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pārvadājumiem, atlaide, paaugstināta maksa, efektivitāte.

Thesis content: •Summary of the European and Latvian legislative requirements and experience in forming the public use railway infrastructure charges, regulatory options and evaluation of the compliance of existing pricing mechanism to the national economy and public-use railway infrastructure manager’s guidelines; •Based on the work defined equality principle were formulated proposals to improve the present charging system using infrastructure charge differentiation tools, worked out recommendations for monitoring of the differential charging effect and preconditions for enforcing the offered charging system are described. The amount of thesis is 99 pages. The thesis contains 9 tables, 16 images and 6 annexes. Keywords: railway infrastructure charges, discounts, increased cost, efficiency
Economically validated discount charge or increased cost for public-use railway infrastructure.
Keywords: Vadībzinātne