Slepkavību kriminoloģiskās problēmas Latvijā - Ozola, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba „Slepkavību kriminoloģiskās problēmas Latvijā” mērķis bija veikt slepkavību kriminoloģisko problēmu analīzi Latvijā, kā rezultātā ir noskaidrota situācija un kriminoloģiskās problēmas Latvijā. Darba sākumā arī tika izvirzīta hipotēze, ka pasaulē vispārpieņemtos slepkavību izpētes aspektus var saistīt ar Latvijā izdarītajām slepkavībām. Hipotēze darba gaitā daļēji apstiprinājās – daļu no aspektiem var attiecināt arī uz situāciju Latvijā. Piemēram, lielākā daļa slepkavību notiek blīvi apdzīvotās un urbanizētās teritorijās. Taču dažu aspektu iedarbība Latvijā netika konstatēta. Piemēram, neskatoties uz ekonomisko lejupslīdi, slepkavību skaits pēdējo gadu laikā pakāpeniski samazinājies. Darba autore arī veica patstāvīgu pētījumu ievācot informāciju par trīspadsmit slepkavību lietām, lai noskaidrotu to aspektu stāvokli, kas netiek atspoguļots oficiālajā slepkavību statistikā.

The main objective of work ‘The Criminological Problems of Murder in Latvia’ was to analyze criminological problems of murder in Latvia. As result of this work situation and criminological problems in Latvia was defined. In the beginning of work author proposed hypothesis that the aspects of criminological research that are acknowledged in the world can be related to situation in Latvia. The hypothesis was confirmed partly, because it was only partly possible to link the aspects with situation in Latvia. For example most murders occur in densely populated and urbanized areas. But there were some aspect that doesn’t apply to situation in Latvia. The most important finding is that economical recession has not increased murder rate in Latvia, as a matter of fact, the count of registered murders has decreased significantly. As official statistical data on murders doesn’t cover some of murder research aspects, author studied thirteen murder cases to find out if these aspects apply to situation in Latvia.
Criminological Problems of Murder in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne