Attēla un skaņas loma “A Quiet Place”, “IT (2017)”, “The Conjuring 2” un “Halloween (1978)” filmās - Trauliņš, Emīls (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Attēla un skaņas loma “A Quiet Place”, “IT (2017)”, “The Conjuring 2” un “Halloween (1978)” filmās”, kurā tika pētīts tas, kādi filmas vizuālie un audio elementi spēj visefektīvāk piesaistīt skatītāja uzmanību, kādas ir būtiskākās atšķirības vizuālās komunikācijas aspektā, starp filmām, kuras tika pētītas un kāda atgriezeniskā saite pastāv starp filmas simboliem un skatītāju. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkoti semiotikas, krāsu tonalitātes, kino valodas, audio montāžas, kadra kompozīcijas un tās tehniskās puses aspekti. Empīrijas daļā tiek iekļautas pētnieciskās metodes kā kvalitatīvā kontentanalīze, semiotiskā analīze un fokusgrupas diskusija. Pētījumā noskaidrots kā audio un video montāžas paņēmieni spēj ietekmēt skatītāja uztveri filmās un kā to simboli jeb kodi spēj rast dažādas asociācijas, balstoties precīzi pēc konkrētiem kompozīcijas, kadrējuma, skaņas, mūzikas u.c. audio un vizuālo elementu aspektiem.

The theme of the Bachelor's thesis is " The role of image and sound in films “A Quiet Place”, “IT (2017)”, “The Conjuring 2” and “Halloween (1978)”, which explored the most effective visual and audio elements of a film to attract the viewer's attention to the most significant differences in visual communication between films that were studied and what kind of feedback exists between the film's symbols and the viewer. The theoretical part of the thesis deals with aspects of semiotics, color tonality, cinema language, audio editing, frame composition and its technical side. Empirical part includes research methods such as qualitative content analysis, semiotic analysis and focus group discussion. The study found out how audio and video editing techniques can influence the viewer's perception in movies and how their symbols or codes can find different associations based on exact composition, framing, sound, music, etc. audio and visual elements.
The role of image and sound in films “A Quiet Place”, “IT (2017)”, “The Conjuring 2” and “Halloween (1978)”
Keywords: Komunikācijas zinātne; semiotika; kino; kompozīcija; attēls; skaņa