Korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana - Tuvikene, Aija (Latvijas Universitāte, 2012)
Attīstoties komunikāciju tehnoloģijām un palielinoties informācijas aprites apjomiem, aizvien nozīmīgāka kļūst pārraidāmās informācijas aizsardzība. Krimināllikuma 144.pantā noteikta atbildība par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Autore, analizējot Krimināllikuma 144.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma attīstību Latvijas teritorijā, secina, ka atšķirībā no pašreizējās izpratnes par informācijas noslēpumu, sākotnēji netika aizsargāta jebkura pārraidāmā informācija, kā arī tika noteikta tikai pilsoņa korespondences aizsardzība. Izpētot Krimināllikuma 144.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma sastāvu, autore skaidro jēdzienu informācija, korespondence, „pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmā informācija” un „cita informācija” saturu, kā arī sniedz to definīcijas. Atslēgvārdi: informācija; korespondence; noslēpums; noziedzīgā nodarījuma sastāvs.

Article 144 of the Criminal Law stipulates liability for violating confidentiality provision when information is given over by correspondence, transmitted over telecommunications networks or for violating confidentiality of other information. The author, when analyzing application of offense contained in Article 144 of the Criminal Law in Latvia over the years concludes that interpretation of the information confidentiality concept has changed and initially not all transmitted information was protected and protection was extended only to personal correspondence. Having examined the content of criminal offense included in Article 144 of the Criminal Law the author explains the term “information”, “correspondence”, “information transmitted over telecommunications networks” and “other information” as well as provides their definitions. Keywords: information; correspondence; confidentiality;criminal offence.
Violating the confidentiality of corespodence, information in form of transmissions over a telecommunications netwoerk and other information
Keywords: Juridiskā zinātne