Sprediķa žanra attīstība krievu izkliedē (uz metropolīta Surožas Antonija garīgā mantojuma materiāla) - Šubina, Marina (Latvijas Universitāte, 2009)
Šubina Marina. Sprediķa žanra attīstība krievu izkliedē (uz metropolīta Surožas Antonija garīgā mantojuma materiāla): bakalaura darbs.– Rīga, 2009.- 38 lpp. Darbā tiek pētīts sprediķa žanrs 20.gs vēsturisko notikumu kontekstā, kas ietekmēja krievu pareizticīgo baznīcu. Pētījuma mērķis – atklāt izmaiņas, kas notikušas šajā žanrā, akcentējot tēmas kategorijas realizāciju, mērķus, autora un adresāta savstarpējās attiecības un to komunikācijas apstākļiem. Pētījums ietver teorētisko nodaļu par sprediķa žanru, tā struktūru, par pieejām tā pētīšanā un 20.gs vēsturiskajiem notikumiem, kas ir saistīti ar krievu izkliedes laiku, praktisko nodaļu, kurā tiek analizēti Surožas metropolīta Antonija sprediķu teksti, secinājumus, nobeigumu, literatūras sarakstu. Pētījums rekomendējams filologiem un tiem, kurus interesē sprediķa žanra pētījumi.

Šubina Marina. Evolution of Sermon Genre in Russian Scattering (based on Spiritual Heritage of Metropolitan Anthony of Sourozh) : baccalaureate work. – Riga, 2009.-38 lpp. The object of research in the baccalaureate work is to find the changes, that appeared in Russian sermon genre during the period of scattering. The work consists of two parts. Part One present the basic theoretical issues of sermon genre classification and structure, historical issues, connected with Russian Orthodox Church Outside of Russia in 20th century. Part Two consists of analysis of main genre categories: theme, goals, and communication participants based on the sermons of Metropolitan Anthony of Sourozh. The research can be of interest to the philologists and everyone, who is interested in researching of sermon genre.
Evolution of Sermon Genre in Russian Scattering (based on Spiritual Heritage of Metropolitan Anthony of Sourozh)
Keywords: Krievu filoloģija