Viendimensionāls gruntsūdens līmeņa modelis Mazuikas ezera ūdens bilances novērtēšanai - Zelenkevičs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā paveikta Mazuikas ezera apkārtnes gruntsūdens līmeņa svārstību izpēte ar modelēšanas un simulācijas rīku HYDRUS-1D. Aizsargājamo ainavu apvidū “ĀDAŽI” tika veikti urbšanas darbi, nogulumu paraugu ievākšana, fotografēšana un pazemes ūdens līmeņa konstatēšana. Laboratorijā nogulumu paraugiem tika noteikta daļiņu izmēra sadalījuma sastāvs, kopējais un daļiņu blīvums, porainība, filtrācijas koeficients un organiskās vielas saturs. Tika veikta ūdens svārstību modelēšana un simulēšana ar HYDRUS-1D rīku, kā izejas datus izmantojot lauka un laboratorijas pētījumu rezultātus un E-OBS meteoroloģisko datu kopu. Iegūtais rezultāts tiks izmantots, lai pētītu Mazuikas ezera ūdens līmeņa svārstību cēloņus.

The bachelor’s thesis studies water level changes in the lakes Mazuika with modelling and simulation software HYDRUS-1D. A drilling, specimen collecting, photography and ground water level evaluation was made within the territory of protected ecosystem region “ĀDAŽI”. The grain size distribution, bulk and solid particle density, porosity and organic substance amount was measured in laboratory. The ground water level modelling and simulation with all the found parameters and HYDRUS-1D software has been executed successfully. The results than will be used to research the water level changes issues in Mazuika lake.
One dimensional groundwater table model for evaluation of the water balance of the Mazuika lake)
Keywords: Ģeoloģija; gruntsūdens līmeņa svārstības; modelēšana; simulācija; HYDRUS-1D; granulometrija