Kreativitātes attīstība ar rakstīšanas grupas procesa palīdzību svešvalodas stundās vidusskolā - Artamonova, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2008)
Šajā diplomdarbā tiek izpētīta kreativitātes attīstība ar rakstīšanas grupas procesa palīdzību svešvalodas stundās. Teorētiskā daļā ietilpst kreativitātes jēdziens, kreatīvās rakstīšanas mērķi un zinātniskās koncepcijas, kā arī kreatīvās un kooperatīvās rakstīšanas vērtība svešvalodas stundās pasniegšanā. Līdz ar to diplomdarbā iekļautas dažas metodes un kreatīvo rakstīšanas spēļu piemēri, ko ir vērts izmantot grupas darbiem svešvalodu pasniegšanā vidusskolā. Teorētiskā pētniecības darba gaitā tika izstrādāti un izmēģināti radoši uzdevumi, kas pozitīvi ietekmē radošo domāšanu un valodas mācības procesu, kā arī komunikatīvās spējas starp skolēniem. Ar nodarbību novērošanu un pedagoģiskajā izmēģinājumā iegūto rezultātu palīdzību tika noskaidrots, ka skolēni izpildīja radošus rakstīšanas uzdevumus grupā ar prieku. Ar kreatīvās rakstīšanas grupās izmantošanu radošā domāšana tiek attīstīta, mācības motivācija un interese tiek paaugstināti, grupas dinamika tiek uzlabota un līdz ar to arī rakstīšanas spējas. Kreativitāte ir dzīvās un harmoniskās sabiedrības svarīgs faktors. Skolotājs vai skolotāja, kam ir pazīstamas kreatīvās rakstīšanas metodes un pamatlikumi, spēj attīstīt arī skolēnu kreativitāti un oriģinalitāti.

In der angegebenen Diplomarbeit wird die Entfaltung der Kreativität der Oberstufenlerner durch Schreiben als Gruppenprozess des FSU erforscht. Dabei umfasst die theoretische Forschungsarbeit sowohl den Kreativitätsbegriff, kreatives Schreiben, Ziele und wissenschaftliche Konzepte des kreativen Schreibens, als auch Stellenwert des kreativen und kooperativen Schreibens im Fremdsprachenunterricht. Ebenfalls wird ein Überblick Ņber einige Verfahren des Schreibspielens angeboten, die empfehlenswert fŅr Gruppenarbeit im Fremdsprachenunterricht in der Oberstufe sind. Infolge theoretischer Forschungsarbeit wurden kreative Übungen, die schĻpferisches Denken entwickeln und sowohl den Sprachlernprozess als auch die kommunikative Kompetenz zwischen Lernenden gŅnstig beinflussen kĻnnen, entworfen und ausprobiert. Es ließ sich feststellen, dass die Lernenden Spaß am Schreiben des Textes in Gruppen haben. Durch den Einsatz von dem kreativen Schreiben in Gruppen wird Kreativität entwickelt, Lerninteresse und -motivation gesteigert, Phantasie entfaltet, die Gruppendynamik und als Folge die Schreibkompetenz verbessert. Kreativität ist ein bedeutsamer Faktor einer lebendigen und harmonischen Gesellschaft. Die Lehrkraft, die mit den Grundgesetzen und Methoden des kreativen Schreibens bekannt ist, kann die Kreativität und Originalität auch bei den Lernenden entwickeln lassen.
The Development of Creativity with Group Writing Process in Secondary School Foreign Language Lessons
Keywords: Pedagoģija