Populācijai pielāgota pieeja pepsinogēnu testa uzlabošanai kuņģa priekšvēža stāvokļa diagnostikā - Ražuka-Ebela, Danute (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijā ir augsta Helicobacter pylori (H. pylori) infekcijas un ar to saistī-tās kuņģa gļotādas atrofijas un kuņģa vēža izplatība. Lai gan līdz pat 89% no ne-kardijas kuņģa vēža gadījumiem pasaulē saistīti ar H. pylori, vairumam cilvēku ar šo infekciju kuņģa vēzis dzīves laikā neattīstīsies. Šis apstāklis atstāj vietu virknei citu faktoru, kuriem varētu būt svarīga loma kuņģa priekšvēža stāvokļu attīstībā. Pepsinogēnu noteikšana serumā ir labākā šobrīd pieejamā neinvazīvā metode kuņģa gļotādas stāvokļa izzināšanai. Tomēr pepsinogēniem piemīt mērena diagnostiska nozīme kuņģa priekšvēža stāvokļu noteikšanā un pētījumos vērojama būtiska datu atšķirība, kas varētu būt saistīta ar dažādu populāciju īpatnībām. Nav pieejami liela mēroga pētījumi par to, vai balstoties uz konkrētiem populācijas faktoriem varētu pielāgot un uzlabot pepsinogēnu diagnostiku.Balstoties uz iepriekšminētajiem apstākļiem, izvirzīts darba virsmērķis, kura sasniegšana varētu dot klīniski izmantojamu pienesumu – izstrādāt populācijai pielāgotu pieeju kuņģa priekšvēža stāvokļu seroloģiskā skrīninga uzlabošanai, identificējot ar H. pylori un kuņģa atrofijas izplatību saistītus socioekonomiskus un dzīvesveida faktorus un līdz ar to populācijas riska grupas

Latvia has a high prevalence of Helicobacter pylori (H. pylori), as well as conditions associated with the infection – atrophy of the gastric mucosa and stomach cancer. Although up to 89% of non-cardia gastric cancer cases in the world are attributable to H. pylori, most people with the infection will not develop gastric cancer during their lifetime. This leaves room for a number of other factors that could play an important role in the development of precance-rous gastric lesions. The detection of pepsinogens in serum is the best currently available non-invasive method for assessing the condition of the gastric mucosa. However, studies show that pepsinogens have a moderate diagnostic yield in identifying precancerous gastric lesions with heterogenous results, which could be due to population specific differences. There are no large scale studies pub-lished on whether pepsinogen testing could be adapted and improved based on specific population factors.Based on the abovementioned circumstances, the aim of the thesis was to develop a population tailored approach to improve serological screening for pre-cancerous gastric lesions by identifying the socioeconomic and lifestyle factors associated with the prevalence of H. pylori and gastric atrophy, so identifying risk groups in the population. This would result in clinically applicable fndings
Promocijas darbs
Keywords: Medicīna; Klīniskā medicīna; Internā medicīna; Internal medicine