1-fenil – 1,2,3,4-tetrahidroizohinolīna enantiomēru atdalīšana - Jablonskis, Antons (Latvijas Universitāte, 2013)
1-Fenil-1,2,3,4–tetrahidroizohinolīna enantiomēru atdalīšana. Jablonskis A., zinātniskais vadītājs Dr.chem., Igors Kļimenkovs. Bakalaura darbs 35 lappuses,1 attēls, 3tabulas, 35 literatūras avoti, latviešu valodā. Darbā ir veikta 1-fenil-1,2,3,4-tetrahidroizohinolīna sintēze, izmantojot Pikteta – Špenglera reakciju. 1-fenil-1,2,3,4-tetrahidroizohinolīna racemāta sadalīšanai tika izmantotas optiski aktīvas skābes – kampar-10-sulfonskābe, asparagīnskābe, vīnskābe. Tika iegūti attiecīgie sāļi un meklēti apstākļi, kuros izdotos kvantitatīvi atdalīt R un S izomēru. 1-FENIL-1,2,3,4-TETRAHIDROIZOHINOLĪNS, KAMPAR-10-SULFONSKĀBE, ASPARAGINSKĀBE, VĪNSKĀBE, KRISTALIZĀCIJA

1-Phenyl-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline enantiomer separation. Jablonskis A., scientific supervisor Dr.chem., Kļimenkovs I. Bachelor thesis, 35pages,1 illustration, 3 tables, 35 references, in Latvian. 1-phenyl-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline has been synthesized using Pictet-Spengler reaction. Optically active acids – camphor-10-sulfonic acid, aspartic acid, tartaric acid - were used for 1-phenyl-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline racemate separation. The corresponding salts were obtained and conditions for quantitative separation of R and S isomer were explored. 1-PHENYL-1,2,3,4-TETRAHYDROISOQUINOLINE, CAMPHOR-10-SULFONIC ACID, ASPARTIC ACID,TARTARIC ACID, CRYSTALLIZATION
1-phenyl – 1,2,3,4-tetrahydroisquinoline enantiomer separation
Keywords: Ķīmija