Distraktoru ietekme uz bērna uzmanību redzes pārbaudē ar animētu datorprogrammu - Ekimāne, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 52 lapām, satur 12 attēlus, 9 tabulas, 1 pielikumu un 32 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis. Noteikt vai animācijas detaļas uz datora monitora piesaista bērnu uzmanību redzes asuma noteikšanas laikā. Subjekti. Eksperimentā piedalījās 8 subjekti: 6 bērni vecumā no 4-8 gadiem un 2 pieaugušie. Metodes. Acu kustību pierakstīšanai tika izmantota iViewX Hi-Speed acu kustību reģistrācijas mēriekārta, kā stimulu izmantojot animētu datorprogrammu. Acu kustību pieraksts bērniem tika veikts imitētas redzes pārbaudes laikā. Uzmanības sadalījums tika izvērtēts analizējot acs fiksācijās pavadīto laiku uz simbola un uz distraktoriem. Rezultāti. Parādīts, ka vidēji bērns visā eksperimentā uz distraktoriem pavada 10% no kopējā fiksāciju laika. Bērni 5 un 6 gadus vecumā veic vairāk sakādes uz fona detaļām nekā 7 un 8 gadus veci bērni. Atkārtotos eksperimentos bērnu uzmanība distraktoriem tika pievērsta mazāk. Skata pozīcijas izkliede fiksāciju pirmo 500 ms laikā parāda, ka 6 gadus vecam bērnam izkliede ir lielāka nekā 8 gadus vecam bērnam un pieaugušajiem. Secinājumi. Bērniem no 5 gadu vecuma ir iespējams pierakstīt acu kustības ar iViewX. Lieka informācija uz datora monitora piesaista bērnu uzmanību un samazina laiku, kas tiek veltīts testa simbolam. Acu kustību raksturlielumi redzes pārbaudē ar animētu datorprogrammu ir atkarīgi no bērna vecuma. Atslēgas vārdi. Bērnu redze, uzmanība, redzes uzmanība, acu kustības.

The Bachelor Thesis is written in Latvian on 52 pages and contains 12 figures, 9 tables, 1 appendix and 32 bibliographic references. Purpose. To determine whether animation details on the computer’s screen attract children’s attention during vision examination. Subjects. 8 subjects participated in experiment – 6 children aged 4-8 years and 2 adults. Methods. To detect eye movements, iViewX Hi-Speed eye tracker was used. The stimulus was computer animation for detecting visual acuity. Children’s eye movements were detected during vision examination with computer animation. Distribution of attention was evaluated by analyzing time of fixations spent on test symbol and distractors. Results. Average time of children’s attention spent on distractors was 10 % of total fixation time. 5 and 6 years old children realize more saccades to details in animation than 7 and 8 years old children. Rerunning the experiment children’s paid less attention to distractors than in first time. Dispersion of gaze position during first 500 ms of fixation shows that 6 years old child’s attention has greater dispersion than 8 years old child and adult. Conclusions. It is possible to detect eye movements with iViewX to children aged from 5. Excessive unwanted information on computer’s screen attracts children’s attention and reduces time spent on test symbol. Nature of eye movements during vision examination with computer animation depends of children’s age. Key words: Vision of children, attention, visual attention, eye movements.
Impact of distractors on attention of children during vision inspection with computer animation
Keywords: Fizika