Grūtnieces svara pieauguma korelācija ar jaundzimušā svaru - Timule, Liene (Latvijas Universitāte, 2017)
Latvijā ik gadu pieaug mātes vecums un dzemdību skaits sievietēm pēc 35 gadu vecuma, līdz ar to palielinās saslimstības un iedzimtu defektu attīstības risks. Gestācijas diabēts ir nopietna grūtniecības komplikācija, gadījumu skaits ik gadu pieaug. Svara pieaugums grūtniecības laikā ir svarīgs priekšnosacījums augļa attīstībai, labsajūtai un mātes veselībai. Liels svara pieaugums saistīts ar palielinātu jaundzimušā svaru. Darba mērķis: izpētīt grūtnieces svara pieauguma saistību ar jaundzimušā svaru. Darba uzdevumi: analizēt zinātnisko literatūru par grūtnieces svara pieaugumu un jaundzimušā svara izmaiņām saistībā ar to un izvērtēt grūtnieces svara pieauguma un jaundzimušā svara korelāciju atkarībā no mātes ķermeņa masas indeksa, svara pieauguma grūtniecības laikā, jaundzimušā svara un gestācijas diabēta. Materiāli un metodes. Retrospektīvs pētījums izstrādāts ārsta ginekologa-dzemdību speciālista praksē. Datu iegūšanai izmantotas grūtniecības novērošanas kartes, kas dokumentētas laika posmā no 2016. gada janvāra līdz novembrim. Pētījumā iekļautas 136 sievietes ar viena augļa grūtniecību. Datu atlasei izmantoti parametri: mātes vecums, ķermeņa masa grūtniecības sākumā, augums, ķermeņa masa pirms dzemdībām, orālā glikozes tolerances testa rezultāti, gestācijas nedēļas un jaundzimušā ķermeņa masa. Veidotas ķermeņa masas indeksa, jaundzimušo svara, svara pieauguma un gestācijas diabēta grupas. Datu primārā apstrāde veikta Microsoft Office Excel 2013, bet datu analīze - IBM SPSS Statistics 22.0. Par statistiski ticamām jeb nozīmīgām uzskatītas tās vērtības, kuru p < 0,05. Rezultāti. Vidējais mātes vecums – 29,65 ± 4,54 gadi, 14,7 % vecumā ≥ 35 gadu. Vidējais svara pieaugums 14,14 ± 4,86 kg, jaundzimušo svars 3619,76 ± 482,28 g. 76 % (n = 104) gadījumu veikts orālais glikozes tolerances tests. 9,6 % (n = 13) diagnosticēts gestācijas diabēts. Pierādīta vāja pozitīva korelācija starp jaundzimušā svaru un grūtnieces svara pieaugumu (rP=0,307; p<0,001): normāla svara jaundzimušo grupā (rp=0,251; p=0,008), normāla ķermeņa masas indeksa grupā (rp=0,292; p=0,003) un sievietēm bez gestācijas diabēta (rp=0,336; p<0,001). Nevienā no svara pieauguma grupām korelācijas netika pierādīta. Gestācijas diabēts diagnosticēts 9,6 gadījumos uz 100 dzemdībām. Vislielākā ietekme uz jaundzimušā svaru pierādīta gestācijas nedēļām, sievietes ķermeņa masai pirms dzemdībām un glikozes līmenim asinīs. Secinājumi: jaundzimušo svars ir saistīts ar svara pieaugumu grūtniecības laikā, pierādīta pozitīva korelācija normāla ĶMI grupā, bez gestācijas diabēta, jaundzimušajiem ar normālu svaru. Citi jaundzimušo svaru ietekmējošie faktori: gestācijas nedēļas, grūtnieces svars pirms dzemdībām un glikozes līmenis grūtnieces asinīs.

The average age of pregnant women in Latvia and frequency of deliveries after age of 35 is growing and that increases morbidity growth of congenital malformation development risk. Gestational diabetes is a serious pregnancy complication and its frequency increases with age. The weight gain during pregnancy is important precondition for fetal evolution and feeling of comfort as well as for mother health. The pregnancy weight gain above recommendations is associated with increased weight of the newborn. The objective of the study was to investigate maternal weight gain influence on birth weight. Tasks: to analyse the scientific literature about the pregnant women weight gain and the changes in child’s birth weight; to investigate association between pregnancy weight gain and birth weight depending on pre-pregnancy body mass index, weight gain during the pregnancy, birth weight and in association with gestational diabetes. Materials, methods. A retrospective study was developed at gynecology specialist practice. Data was gained from pregnancy surveillance cards, documented at the period from January till November 2016. The study included 136 women with a singleton pregnancy. Data selection parameters used: mothers age, pre-pregnancy body weight, height, body mass before delivery, oral glucose tolerance test results, gestational weeks and a weight of the newborn. Correlation were analysed in body mass index, newborn weight, weight gain and gestational diabetes groups. Primary data were processed by Microsoft Office Excel 2013, data analysis - IBM SPSS Statistics 22.0. Statistically significant considered the values of p < 0.05. Results. The average age was 29.65 ± 4.54 years, 14.7% of those at age ≥ 35 years. The average weight gain of 14.14 ± 4.86 kg, newborn weight 3619.76 ± 482.28 g. 76% (n=104) of cases carried oral glucose tolerance test. 9.6% (n=13) diagnosed with gestational diabetes. A weak positive correlation between newborns weight and the weight gain was found (rP=0.307; p<0.001): in normal-weight newborns group (rP= 0.251; p=0.008), in normal body mass index group (rP=0.292; p=0.003) and without gestational diabetes (rP=0.336; p<0.001). Gestational diabetes was diagnosed in 9.6 to 100 birth. The main impact on a newborns weight was proven for gestational weeks, woman's body mass shortly before the delivery and blood glucose level. Conclusions. Newborns weight is associated and positively correlates with weight gain during pregnancy in cases of normal body mass index and without gestational diabetes. Other factors influencing the birth weight: gestational weeks, weight shortly before delivery and blood glucose level.
Correlation between pregnancy weight gain and birth-weight of newborn
Keywords: Medicīna; svara pieaugums; gestācijas diabēts; jaundzimušā svars; grūtniecība